Camelia Bogdan acuză: "Şeful Inspecţiei Judiciare lucrează pentru interesele lui Dan Voiculescu!"

Prin excluderea sa din magistratură, Inspecţia Judiciară a urmărit strângerea de dovezi pentru ca Dan Voiculescu să câştige la CEDO, unde a atacat decizia pronunţată în cazul ICA, susţine fosta judecătoare Camelia Bogdan.
Camelia Bogdan
Camelia Bogdan (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe omul de afaceri Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul ICA - după care a fost exclusă din magistratură - a susţinut luni, la Înalta Curte, unde se judecă primul termen la care este analizată admisibilitatea raportului privind contestaţia acesteia faţă de decizia de excludere a sa din magistratură, că Inspecţia Judiciară, respectiv şeful acestei instituţii, Lucian Netejoru, este în slujba lui Dan Voiculescu şi lucrează pentru interesele acestuia, relatează hotnews.

"Am primit de la Inspecţia Judiciară (IJ) un raport. IJ, deşi m-a deferit Secţiei pentru judecători pentru că aş fi fost incompatibilă, că am predat în afara învăţământului universitar, din acest raport rezultă că a refuzat să apere reputaţia sistemului judiciar şi şi-a exprimat opinia că este posibilă admiterea cauzei domnului Dan Voiculescu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru o pretinsă imparţialitate generată de excluderea mea din magistratură. În aceste condiţii, eu am dovada că prin excluderea mea din magistratură s-a urmărit strângerea de dovezi de către IJ pentru ca domnul Dan Voiculescu să câştige la CEDO, este motivul pentru care eu m-am adresat organelor de urmărire penală", a declarat Camelia Bogdan.

Camelia Bogdan a mai declarat că în acest mod demonstrează că Lucian Netejoru, seful Inspecţiei Judiciare, lucrează pentru interesele lui Dan Voiculescu.

"Din punctul meu de vedere, IJ, conducerea, este deturnată unor interese private, respectiv ale condamnatului Dan Voiculescu", a mai susţinut Bogdan.

Întrebată dacă a fost sau nu incompatibilă când a predat legislaţie anticorupţie unor funcţionari din cadrul APIA, Camelia Bogdan a negat.

"Apărările sunt foarte clare. Există practica inclusiv a ÎCCJ că nu am cumulat funcţii şi dacă nu cumulezi funcţii nu poţi deveni incompatibil. Am depus dovezi că sunt expert al Comisiei Europene, primesc în continuare invitaţii de la Comisia Europeană ca să evaluez alte legislaţii. În plus, mai este şi acţiunea prescrisă. CSM a emis o adresă că nu are competenţa să investigheze incompatibilităţile magistraţilor, singura instituţie competentă fiind Agenţia Naţională de Integritate. Repet: oricum nu ar fi trebuit să se ajungă aici", a declarat judecătoarea.

Completul de cinci judecători al instanţei supreme care urmează să se pronunţe pe admisibilitatea raportului întocmit de magistratul asistent pe această speţă este format din judecătoarele Gabriela Bogasiu, Rodica Susanu, Mihaela Tabarca, Mirela Politeanu şi Rodica Florica Voicu.

Reamintim că în februarie 2017, judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti a primit cea mai drastică sancţiune disciplinară din partea Consiliului Superior al Magistraturii: excluderea din magistratură.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la începutul lunii februarie, în urma informaţiilor lansate în spaţiul public de Antena 3 şi site-ul Luju.ro.

Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a acuzat, la Antena 3, că judecătoarea Camelia Bogdan s-ar fi aflat într-o presupusă stare de incompatibilitate/conflict de interese pe motiv că, în timp ce judeca dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii era parte vătămată, a predat şi un seminar unor angajaţi APIA (instituţie aflată în subordinea Ministerului).