Cambodgia anulează un exerciţiu militar comun cu Statele Unite

"Pivotul către Asia", doctrină pusă în aplicare de fostul secretar de stat american Hillary Clinton, împreună cu Barack Obama, crapă pe toate părţile. Filipine, Vietnam, Cambodgia se pregătesc toate să întărească alianţa cu Beijingul, în ciuda agresivităţii Chinei în mările Asiei.
Soldaţi americani şi soldaţi cambodgieni în timpul unui exerciţiu militar comun “Angkor Sentinel”, desfăşurat în Cambgodia.
Soldaţi americani şi soldaţi cambodgieni în timpul unui exerciţiu militar comun “Angkor Sentinel”, desfăşurat în Cambgodia. (Captură Foto)

Cambodgia a anulat un exerciţiu militar comun cu SUA ce trebuia să aibă loc, în această vară, al 8-lea an consecutiv, a declarat Ministerul cambodgian al Apărării.

Chhum Socheat, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat marţi că soldaţii cambodgieni nu vor participa la exerciţiul militar comun anual “Angkor Sentinel” pentru că este necesară prezenţa lor la alegerile locale din luna iunie.

“Avem nevoie de soldaţi pentru a menţine securitatea în timpul alegerilor locale din 2017. Din acest motiv suspendăm exerciţiul”, a declarat Socheat.

El a negat că aliatul regional al Cambodgiei, China, ar fi jucat vreun rol în această decizie, susţinând că “nu este vorba de influenţă chineză”.

“Cooperăm atât cu China cât şi cu SUA, precum şi cu alte ţări”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Remarcile sale au avut loc în condiţiile în care unele rapoarte au susţinut că decizia Cambodgiei s-ar datora influenţei tot mai mari a Chinei în regiune şi a cooperării extinse dintre cele două state.

În decembrie 2015, Cambodgia şi China au desfăşurat pentru prima dată un exerciţiu militar comun. Exerciţiul “Golden Dragon” a fost aparent similar ca mărime şi obiectiv precum “Angkor Sentinel”.

Jay Raman, purtător de cuvânt al ambasadei SUA, a confirmat că a fost anulată desfăşurarea exerciţiului Ankgor Sentinel în anii 2017 şi 2018, dar a subliniat că schimburile militare şi programele de pregătire nu au fost afectate.

“Exerciţiile militare comune sunt în beneficiul ambelor naţiuni, îmbunătăţindu-ne abilitatea de a lucra împreună în vederea combaterii pirateriei maritime, în vederea protejării comerţului şi a rutelor de transport maritim, pentru a descuraja teroriştii şi pentru a furniza asistenţă umanitară în timpul dezastrelor naturale”, a declarat Raman.

În plus, Raman a precizat că SUA “va urmări să găsească modalităţi suplimentare prin care să cooperăm în aceste zone” de activitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe