”Califul” Statului Islamic cere ”supunere” tuturor musulmanilor pe timpul Ramadanului

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)

Liderul grupării radicale autoproclamate - numită Statul Islamic - a trimis un mesaj tulburător tuturor musulmanilor, cerându-le supunere.

”Eu sunt wali (liderul) care prezidează peste voi, dar nu sunt mai bun ca voi, aşa că dacă vedeţi că am dreptate, asistaţi-mă”, a spus Abu Bakr al-Baghdadi în timp ce conducea rugăciunile de vineri desfăşurate la moscheea din Mosul, conform AFP.

”Dacă vedeţi că greşesc, sfătuiţi-mă şi aduceţi-mă pe drumul potrivit, şi ascultaţi-mă atâta timp cât eu mă supun Dumnezeului din voi”, a adăugat acesta.

Materialul video, publicat pentru prima oară în timpul rugăciunii de vineri a Ramadanului, este de asemenea prima apariţie oficială a conducătorului organizaţiei teroriste, conform experţilor care analizează mişcarea islamistă.

Pe 29 iunie, Baghdadi a proclamat înfiinţarea unui ”califat”, un stat islamic condus de către un lider politic-religios, care se întinde pe teritorii din Siria şi Irak.

”Dumnezeu v-a dat vouă fraţilor mujahedini victoria după ani lungi de jihad şi răbdare... aşa că v-a dat vouă califatul şi a pus califul la conducere”, a declarat acesta în timpul ceremoniei religioase, filmate vineri în oraşul Mosul, din nordul Irakului, ocupat de militanţii extremişti.

”Aceasta este datoria tuturor musulmanilor care au fost pierduţi de secole”, a adăugat acesta, având o barbă lungă şi gri, un turban negru şi o mantie”.