Calendar post-electoral. Noul Parlament ar putea fi învestit pe 19 decembrie. Guvernul, câteva zile mai târziu

Chiar dacă nu se ştie cine va fi noul premier, căci Liviu Dragnea păstrează încă misterul noii nominalizări, în ceea ce priveşte datele la care vom avea un nou Parlament şi un nou Guvern, acestea pot fi estimate.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016, 16 decembrie 2016
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016, 16 decembrie 2016 (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Noii parlamentari vor depune jurământul, cel mai probabil peste o săptămână, mai exact pe 19 decembrie, dată la care expiră mandatul actualilor senatori şi deputaţi. În ceea ce priveşte desemnarea noului guvern, consultările preşedintelui cu partidele în vederea desemnării viitorului prim-ministru ar putea avea loc mai devreme, după ce vor fi anunţate rezultatele finale ale scrutinului din 11 decembrie, relatează News.ro.

Calendarul post-electoral stabilit de Guvern prevede un termen de maximum 48 de ore de la închiderea urnelor - până pe 13 decembrie la ora 24:00 - pentru depunerea la Biroul Electoral a cererilor de anulare a alegerilor, data de la care BEC are la dispoziţie maximum trei zile pentru soluţionarea acestora.

În cazul în care contestatarii alegerilor sunt nemulţumiţi de soluţia dată de BEC, pot ataca, în termen de 24 de ore, această decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) care, la rândul său, are la dispoziţie maximum trei zile, până pe 18 decembrie, pentru a tranşa problema, prin decizie definitivă.

După decizia Înaltei Curţi - presupunând că se va ajunge până acolo - rezultatele finale vor fi publicate în Monitorul Oficial, adică după decizia Curţii Supreme, iar şeful statului poate convoca noul Parlament, lucru care s-ar putea întâmpla pe 19 decembrie.

Tot după publicarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare, preşedintele poate convoca partidele politice la consultări pentru desemnarea viitorului prim-ministru. La alegerile precedente, preşedintele de atunci a chemat partidele la consultări la opt zile de la scrutin şi a convocat Parlamentul pentru două zile mai târziu. Dacă s-ar urma aceeaşi logică, noul Guvern ar putea primi votul de învestitură vineri, 23 decembrie, arată news.ro.