Călătoria fascinantă din Sevilla la Granada a lui Washington Irving

Granada, Spania
Granada, Spania (Pixabay.com)

Scriitorul şi diplomatul Washington Irving a fost cel mai bun ambasador al Granadei şi Alhambrei din întreaga lume. S-au împlinit 187 de ani de la călătoria spirituală făcută de scriitor în 1829. Washington Irving a afimat că această călătorie i-a schimbat viaţa. Itinerariul de la Sevilla la Granada l-a fascinat şi i-a dat ocazia să retrăiască splendoarea culturii spaniole-musulmane, impulsionând în acelaşi timp fascinaţia altora, de multe ori cu o nuanţă de exotism, pe care lumea anglo-saxonă o simte pentru Spania. Drumul de 250 de kilometri cu aromă de flori de portocali îi va acompania pe cei care intenţionează să urmeze traseul dintre cele două capitale ale Andaluziei, Sevilla şi Granada. Cursul urmăreşte în mare parte autostrada A-92, fiind uşor de parcurs traseul cu semnele de circulaţie existente; unele variaţii sunt făcute pentru a îmbogăţi turul.

Carmona, Ecija şi Osuna

După ce a părăsit Sevilla, la câţiva kilometri de la A-92, primul loc ce se poate vizita este Carmona. În această „vilă impunătoare” te poţi bucura de priveliştile văii Guadalquivir şi de plantaţiile de măslini, ce se găsesc pe terasele râurilor Alcores. Satul Carmona a fost declarat un sit istoric în 1963 şi scoate în evidenţă muzeul şi necropola romană.

Oraşele Écija şi Osuna sunt două aşezări ale căror origini datează înainte de ocupaţia romanilor. Oaza Aguadulce marchează începutul unui teren accidentat care duce la Estepa, un alt sat cu origini preistorice care păstrează printre rămăşiţele sale arheologice unelte de silex şi piese de ceramică din neolitic. Apoi, vedem vârful verde al dealului Guichon, iar traseul ajunge la La Ronda în Andaluzia, la graniţa cu provincia Malaga.

La Ronda, Spania
La Ronda, Spania (Pixabay.com)

Minunatele văi şi dealuri ce ne încântă ochii anunţă următoarea staţie care este Humilladero, situată într-un plan al Sierrei de Antequera, plin de oraşe mici şi terenuri, de câmpuri de grâu, viţă de vie şi măslini.

Prin porţile regatului Granada ajungi la Antequera, în cazul în care este o idee bună de a face o oprire pentru a vizita El Torcal ce s-a erodat de-a lungul timpului, fiind alcătuit din pietre şi roci calcaroase. Estepa Neolítico Archidona sunt vestigii arheologice conservate lângă care s-a permis amenajarea unei zone de service pentru rulote. După o oprire de odihnă se trece prin spatele unor defilee înguste - de Loja - unde, călătorul se apropie de Huétor Tájar, un alt sat cu origini preistorice, ale cărui descoperiri arheologice dovedesc că a fost una dintre primele aşezări arabe de tip emiral.

Părăsim A-92 pentru a continua drumul prin valea râului Genil, de unde traseul continuă la Montefrío şi înapoi la Fuente Vaqueros, locul de naştere al lui Federico Garcia Lorca. Vizita la locul de naştere al poetului este foarte recomandat, dacă doriţi să descoperiţi cum au fost primii săi ani de viaţă. Federico Garcia Lorca a spus mai târziu propriului său popor: "în acest oraş voi fi pământ şi flori".

Urmează Alhambra care este al doilea monument foarte vizitat în Spania, fiind fără egal în lume. Istoria sa te poartă prin imperii uitate cu un mare amestec de culturi ce impresionează şi atrage în acelaşi timp datorită excelentei conservări. Alhambra a fost loc de reşedinţă pentru regi, iar numele său originar semnifică "fortăreaţa roşie" datorită culorii sale. Anual este vizitată de peste 2.310.764 de vizitatori.

Palatul Alhambra, Spania
Palatul Alhambra, Spania (Pixabay.com)

Vizităm frumoasa Geanada, dar cel mai bine este să se caute o parcare şi să se meargă pe jos sau cu transportul în comun pentru a explora oraşul. Peşterile din Sacromonte şi Albaicin fac parte din semnele distinctive ale Granadei, dar nimic nu este mai frumos ca Alhambra. Da, este mai bine să se rezerve bilete în avans. De-a lungul drumului restaurante trattorias (restaurante italiene) şi restaurante şi terase spaniole pentru a gusta produse tipice din peşte numite bienmesave în Antequera. Celebrele dulciuri polvorones şi mantecados din Estepa fac deliciul tuturor turiştilor, acestea fiind dulciuri ce nu se găsesc în altă parte a lumii. Aveţi şansa de a încerca feluri de mâncare, cum ar fi potârnichi murate sau tocană de sparanghel. Alte delicatese, cum ar fi ouă jumări cu şuncă şi nuci de pin, pot fi testate dacă doriţi. Lista este foarte largă şi cu multe feluri specifice zonei. Gastronomia spaniolă deţine multe influenţe arabe ce s-au păstrat până în zilele noastre.