Călătoreşte în romantism(video)

Epoca Romantismului
Epoca Romantismului (Youtube.com)

Muzeul Romantismului din Madrid "recuperează" stilul secolului al XIX-lea cu "Moda Romantică", o expoziţie ce reuneşte 22 de costume originale expuse până la 5 martie 2017.

Romantismul a împrumutat elemente din raţionalismul ilustrat şi clasicism, producând o nouă schimbare în idealul frumuseţii societăţii burgheze, vizibilă mai ales prin îmbrăcăminte. Una dintre principalele caracteristici ale modei din această perioadă istorică a fost modificarea stilurilor marcate prin codul vestimentar pentru ocazii speciale, ceea ce numim acum etichetă şi protocol. Toate acestea, motivate de înflorirea teatrului, dansului şi a spectacolelor prin introducerea unei mode internaţionale datorită prezentărilor vestimentare din revistele de modă.

Aceasta a marcat, de asemenea, un punct de cotitură, odată cu crearea unei clientele de Houte Couture. Cu aceste caracteristici, Muzeul Romantismului prezintă expoziţia "Moda Romantică" cu 22 de modele originale, vorbind despre această evoluţie a costumului de la începutul de secol şi pe toată durata domniei Reginei Isabela a II-a a Spaniei (1833-1868).

"Sunt puţine locuri în Madrid, unde reeditarea istorică este realizată perfect. Lipseşte doar un singur lucru: personajele", spune Eloy Martínez de la Pera, curatorul expoziţiei.

Schimbarea siluetei feminine

Anul 1822 este momentul în care se ia în considerare primul stil romantic, forma corpului feminin fiind modelată cu reapariţia corsetului şi a crinolinei, o structură cu inele metalice sau cu balene. Ambele au fost folosite ca lenjerie de corp, cu scopul de a amplifica partea inferioară a corpului pentru a obţine volum la fustele rochiilor menite să dea forţă bustului şi taliei pentru a crea o siluetă sveltă cu umerii rochiei neacoperiţi şi căzuţi în contrast cu lărgirea mânecilor. Introducerea acestor elemente au dus la o revoluţie textilă, care a implicat, de asemenea, extinderea ţesăturilor, culorilor şi a texturilor.

Cu toate că începând cu anii '60 se produc modificări majore, cum ar fi schimbarea de la silueta rotundă la cea ovală, cu crinolina lansată, putem spune că volumul se deplasează la finalul fustei. Parcurgând diferitele săli ale expoziţiei observăm că îmbrăcămintea se schimbă, evoluează în funcţie de epoca în care au fost confecţionate şi pentru ocazia la care trebuiau să fie folosite, cum ar fi: dansuri, spectacole de teatru sau operă. Găsim expuse diferite rochii de mireasă sau îmbrăcăminte pentru copii. "Această expoziţie ne dă de asemenea dimensiunea taliei pe care o aveau persoanele ce purtau aceste costume", a declarat Elvira Gonzalez, curator ştiinţific.

Stilul Dandy

Artişti şi scriitori ai noii burghezii a secolului al XIX-lea au optat pentru o vestimentaţie mai simplă şi sobră cu utilizarea pantalonilor negri, dar la rândul lor, au căutat să se diferenţieze din punct de vedere social prin îmbrăcăminte, cu folosirea bastoanelor, pălăriilor şi mai presus de toate, cămaşa de dimineaţă sau fracuri şi veste. Acesta a fost comportamentul sociologic care a fost numit Dandy. După această completare la costumul bărbătesc în secolul al XVIII-lea s-au produs modificări cum ar fi, gulerul ridicat sau utilizarea dungilor în smochinguri în 1875.

În cadrul configuraţiei pe care astăzi o cunoaştem drept costum din secolul al XIX-lea, vestele au câştigat o importanţă specială, deoarece era singura îmbrăcăminte ce avea culoare şi fantezie. Parcurgând diferite săli, vedem că se evidenţiază una dintre piese, cămaşa de dimineaţă, care a fost purtată de scriitorul şi jurnalistul romantic Mariano José de Larra şi care a fost donată de către unul dintre descendenţii direcţi, precum şi cămaşa pe care a purtat-o în ziua morţii sale. "Aceasta este o piesa unică, deoarece combină spiritul acestei case cu îmbrăcămintea bărbătească a secolului al XIX-lea", spune Martínez de la Pera.

Pe lângă această mare călătorie prin diferite săli şi momente sociale, Muzeul Romantismului oferă de asemenea, o gamă largă de ateliere pentru copii, unde au loc o serie de discuţii şi colocvii despre moda aceastei perioade istorice. O călătorie care nu arată numai costume şi rochii, dar şi toate reprezentările sociale ale romantismului burghez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură