Caii pot recunoaşte expresiile faciale umane

O nouă cercetare susţine că au aceeaşi capacitate de a recunoaşte emoţiile umane cu a câinilor.
Cal
Cal (Pixabay.com)

Vă plac caii? Dacă răspunsul este da, vă sugerăm să luaţi în considerare acest studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie pentru a evita gesturi care îi pot deruta pe prietenii dumneavoastră.

Conform celor relatate de oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat recent în Biology Letters, dacă aveţi o zi proastă, cel mai bine ar fi ca nici măcar să nu vă gândiţi să vă apropiaţi de un cal, deoarece rezultatul ar putea fi un pic cam riscant. În momentul în care vă simte mâna pe spate, vă analizează imediat expresia feţei. Dacă vede că sunteţi supărat, mai mult ca sigur că i se vor accelera bătăile inimii, va întoarce capul şi vă va privi cu ochiul stâng, ochi rezervat oamenilor ostili. Dacă, în schimb, îi arătaţi cel mai frumos surâs, reacţia sa va fi pozitivă şi se va lăsa mângâiat în timp ce priveşte orizontul.

Cercetarea plasează caii la acelaşi nivel cu câinii, în ceea ce priveşte recunoaşterea expresiilor faciale umane. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au studiat un număr de 28 de cai (Equus caballus) cărora le-au fost arătate fotografii cu diferite expresii faciale ale oamenilor, unele supărate, altele amabile. Reacţia la feţele morocănoase a fost unanimă: li s-a accelerat ritmul cardiac, iar tendinţa generală a fost aceea de a întoarce capul spre stânga. La om, ochiul stâng este responsabil de transmiterea informaţiilor către partea dreaptă a creierului nostru, care decide modul în care se răspunde la un stimul ameninţător.

Cercetătorii încearcă să afle acum dacă este vorba de o reacţie înnăscută sau învăţată. Aşa cum explică Karon McComb, co-autor al studiului, „caii ar fi putut dezvolta în evoluţia lor o abilitate veche, instinctivă, de a interpreta emoţiile şi expresiile noastre”.

Pentru mai multe informaţii puteţi vizita site-ul http://www.sussex.ac.uk/newsandevents/?id=34195.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură