Cadru medical, în greva foamei de 10 zile: Oamenii mor cu zile în spitale! Iohannis, rugat să intervină via CSAT
alte articole
"Mai rău decât nişte câini, aşa suntem trataţi", îmi zice, cu obidă, Daniel Simion, asistentul medical de la Spitalul Universitar Bucureşti (SUUB), intrat în greva foamei acum 10 zile, revoltat că de zile în şir nimeni din conducerea spitalului nu l-a băgat în seamă, indignat că autorităţile nu se implică în rezolvarea crizei de la SUUB şi trist că, deşi face greva foamei în curtea unui spital, nimeni n-a venit să-i facă o analiză, o glicemie, ceva, zile în şir. Abia în ziua a 8-a de grevă a foamei i s-a trimis o ambulanţă să-i verifice sănătatea...
L-am întâlnit ieri pe Simion. Era în ziua a 9-a de grevă a foamei şi stătea liniştit pe o bordura din faţa spitalului unde lucrează, alături de asistentul anestezist Mariana Luceanu, şi ea în greva foamei de 7 zile. Stătea sub un copac care-i oferea un petic de umbră şi aştepta "o minune." O minune nu atât pentru el, căci omul nu este în greva foamei că vrea nu ştiu ce salariu mai mare sau să-şi cumpere BMW, ci o minune pentru românii care se tratează la Universitar. O minune pentru spitalul în care lucrează. O minune care să facă în aşa fel încât bacteriile să dispară şi oamenii care se internează acolo să se externeze sănătoşi nu şi mai bolnavi, spitalul să fie aprovizionat cu materialele de care cadrele medicale au nevoie pentru a putea trata pacienţii eficient, o minune care să aducă la conducerea unităţii medicale oameni competenţi care-şi respectă pacienţii şi subalternii... Pe scurt, o minune care să schimbe în bine SSUB.
O astfel de minune s-ar putea, eventual, produce dacă preşedintele ţării s-ar implica, crede Simon, sceptic că de la restul autorităţilor statului va veni ceva bun. Poate dinspre DNA, unde a depus plângere acum două zile. Ei, dar dacă Iohannis ar realiza că sănătatea este o problemă de siguranţă naţională... căci iată, aşa cum a arătat cazul Colectiv, oamenii intră în spital cu zile şi mor ucişi de infecţii, deci dacă Iohannis ar realiza asta, şi ar pune problema în cadrul CSAT, atunci poate... poate atunci... speră şi oftează Simion după ce camera video se retrage...
Dar vă invităm mai bine să-l auziţi pe Daniel Simon în interviul video acordat Epoch Times, marţi, într-o zi caniculară, pe bordura din faţa intrării de protocol în Spital. Cei care doresc să vorbească cu Simion personal pot merge acolo oricând. Inclusiv domnul Preşedinte. Simion îl aşteaptă acolo pe bordura de unde se mişcă doar câţiva metri mai la stânga sau dreapta, cât să prindă un petic de umbră. Şi noaptea poate fi găsit Simion. La fel şi colega lui. Oamenii dorm acolo, într-o maşină aflată în parcarea SUUB, şi sunt hotărâţi să rămână în curtea spitalului în greva foamei până când minunea se va întâmpla. Indiferent în ce formă...
Redăm câteva dintre declaraţiile asistentului medical. Pentru a urmări integral discuţia cu el şi cu colega lui aflată, de asemenea, în greva foamei, vă invităm să vizionaţi interviul realizat lângă bordura unde asistentul îşi duce suferinţa, aşteptând răbdător minunea.
Trusele ruginite erau folosite pentru a fi operaţi pacienţii
Suntem în a noua zi de greva foamei. Aşteptăm o minune, aşteptăm ca cineva din ţara asta, o instituţie din ţara asta, care este abilitată în ceea ce priveşte problema noastră, să ne dea un semn. Până acum nu am fost contactaţi de Minister, n-am fost contactaţi de conducerea acestei instituţii, nu am fost contactaţi de absolut nimeni. Se pare că nici nu existăm.
Eu sunt asistent medical pe secţia de ortopedie şi am intrat în greva foamei din cauza mizeriei care este în acest spital. Adică, lipsei de materiale, lipsei dezinfectanţilor, instrumentarul catastrofal, mizerabil din punct de vedere - vechime şi igienă. Dacă cineva consideră că o trusă ruginită este ok, se înşală amarnic.
Trusele ruginite erau folosite pentru a fi operaţi pacienţii. Aveau termen de valabilitate de 24 de ore, din lipsa filtrelor erau duse în sterilizare zilnic. Cred că aici, în spitalul acesta, au pus medicii mâna unde a pus şi Dumnezeu mila, că altfel nu pot să îmi explic cum de nu s-au întâmplat... Probabil s-o fi şi întâmplat, dar noi nu avem o situaţie a infecţiilor. Noi vorbim doar din punctul nostru de vedere, cum ne-am desfăşurat noi.
De la începutul anului am început să sesizez conducerea acestei instituţii, că nu sunt materiale... Am avut un spălător în sala de urgenţă, a stat şapte luni de zile defect, nu a pasionat pe nimeni să repare acel spălător. Trei luni de zile am aşteptat să se tapiţeze masa din poze pe care erau puşi pacienţii şi operaţi. Lipsa dezinfectanţilor, cumpărau infirmierele clor să spele pe jos.
Simion a fost şi la DNA
Acum două luni de zile am fost la DNA să spun ce se întâmplă aici. Au aflat că am fost la DNA şi după aceea au începu să aprovizioneze, să bage materiale, a început să fie puţin mai bine. Picătura care a umplut paharul este că au început să ne umble la bani. Acea mare şi trâmbiţată mărire salarială care nu a fost făcută decât la asistenţi şi la medici, acum două luni ne-au impozitat mai mult bonurile de masă pentru că le-au introdus în salariu şi au numit-o normă de hrană, altă hoţie prin care să poată să ne ia bani. Iar luna aceasta am primit o circulară prin care ni se aducea la cunoştinţă că dacă vrem tichetele de vacanţă să renunţăm la sporuri. Asta a fost picătura care a umplut paharul.
În urma protestului nostru de luni au început să vină camioane cu materiale. Poate au venit şi până acum, dar noi nu le-am văzut, nu ştiu.
Cred că ar trebui să se sesizeze aici preşedintele României
A mai fost un scandal la spitalul de arşi. Ce s-a făcut? Instituţiile statului ar trebui să-şi facă treaba. Să nu mai închidem ochii, cum veneau acele controale anunţate cu o săptămână înainte de se făcea curăţenie şi totul era ok. Cred că instituţiile statului dacă ar vrea să se facă ceva în ţara asta ar trebui s-o ia de la zero şi cred că ar trebui să se sesizeze aici preşedintele României, pentru că lucrurile sunt foarte grave. Sănătatea nu este o problemă de trei lei. Sănătatea cred că e obiectiv de siguranţă naţională şi dacă oamenii mor cu zile în spitale pentru că spitalele sunt deja încălecate de infecţii şi lipsuri este foarte grav.
Ar trebui pornite nişte controale puternice prin toate spitalele din ţară, pentru că dacă nu se face nici de data asta nimic, mai târziu va fi foarte, foarte târziu.
Angajaţii spitalului, ameninţaţi
Colegii mei au ieşit în prima zi. Au avut curajul să iasă în jur la 20-30 colegi, au spus pe post ceea ce aveau de spus, după care asistentele coordonatoare au primit mesaj de la directoarea de îngrijiri medicale, dna Speranţa, să ţină toţi oamenii pe loc, iar ultima afirmaţie a fost că dacă 100 oameni ies în faţa spitalului, 100 oameni vor fi daţi afară.
Am rugat pe dna ministru a Sănătăţii să discute cu Direcţia acestui spital şi să dea voie oamenilor să vorbească. Oricum oamenii vor vorbi în momentul în care va fi demisă, dacă va fi demisă, pentru că nici aici nu ştim absolut nimic. Oamenii vor vorbi şi atunci va ieşi la iveală adevărata realitate din sistemul sanitar şi, credeţi-mă, că este îngrozitor.
Vă spun cu mâna pe inimă că sunt şi alte spitale. Am colegi cu care ţin legătura şi spun că este foarte bine ce fac şi că le este frică să facă ce fac eu.
Şi ne scoate Dumnezeu în cale oameni care ne întreabă cu ce vă putem ajuta. Dacă era un câine acolo lângă bordură, veneau zeci de fundaţii. Aici stau doi oameni de nouă zile, nu interesează pe nimeni. Eu cred că s-a făcut aşa o schimbare, animalele au devenit oameni, iar noi am devenit animale.
Reamintim că Simion a intrat în greva foamei după ce angajaţii spitalului Universitar Bucureşti au fost puşi să aleagă de bunăvoie între sporuri şi voucherele de vacanţă, cu toate că au dreptul legal la amândouă. La momentul respectiv, indignaţi că, pe lângă faptul că lucrează în condiţii precare mai sunt puşi să şi aleagă la care dintre drepturile lor să renunţe, mai mulţi asistenţi şi infirmiere au ieşit în curtea spitalului la proteste spontane, iar Daniel Simion a intrat în greva foamei. Nemulţumirile lui vizau mai mult decât voucherele, erau legate de situaţia gravă din spital în ansamblul său. Ulerior, i s-a alăturat şi Mariana Luceanu, asistent anestezist.
În replică, managerul Adriana Nica a susţinut că acuzaţiile sunt imposibil de dovedit. Ministrul Sănătăţii şi-a trimis la spital corpul de control. Controlul este în derulare şi Simion speră că în urma acestuia Nica va fi demisă.