Cadou de la politicieni pentru funcţionarii cu probleme penale

Funcţionarii publici trimişi în judecată pentru corupţie nu vor mai fi suspendaţi din funcţie. Aşa sună un proiect de lege promovat de patru senatori, de la PNL, PSD şi UDMR.
Protest la Guvern
Protest la Guvern (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

UPDATE. Senatul a respins controversata iniţiativă legislativă în calitate de primă cameră sesizată. Urmează acum votul final în Camera Deputaţilor.

* * *

Proiectul de lege prin care funcţionarilor publici nu li se mai suspendă de drept raportul de serviciu în situaţia trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, infracţiuni cu intenţie sau infracţiuni contra umanităţii, aşteaptă luni votul în plenul Senatului.

În cazul în care plenul Senatului nu-l va supune la vot luni, proiectul va fi adoptat tacit şi va merge în Camera Deputaţilor pentru vot final.

Iniţiatorii actului normativ - depus în Parlament în luna februarie - sunt senatorii PNL Răducu Filipescu şi Mircea Cazan, senatorul PSD Eugen Teodorovici şi senatorul UDMR Cseke Attila.

În timp ce PNL s-a delimitat ferm, preşedintele PSD Liviu Dragnea şi-a manifestat susţinerea pentru iniţiativă.

Cum îşi justifică senatorii demersul? Simplu! Susţin că articolul 94 alin. (1) litera m) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici anulează prezumţia de nevinovăţie a funcţionarilor publici, aşa că cer abrogarea acestuia.

Respectivul articol reglementează situaţiile în care raportul de serviciu al funcţionarilor se suspendă de drept, la litera m stipulându-se că unul dintre aceste cazuri este când s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de tipul "infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unor fapte de corupţie sau a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea."

Ori, potrivit expunerii de motive, "pentru asigurarea tratamentului egal în faţa legii şi a autorităţilor publice, precum şi pentru respectarea principiului prezumpţiei de nevinovăţie", până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să stabilească vinovăţia funcţionarului, nu se impune suspendarea de drept a raportului de serviciu.

"Un alt argument în susţinerea abrogării articolului 94 alin (1) litera m) din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici îl constituie încălcarea principiului prezumpţiei de nevinovăţie instituit de Codul Penal, în virtutea acestei prezumpţii, acela împotriva căruia a fost declanşat un proces penal este prezumat nevinovat până la dovedirea vinovăţiei într-un proces public, cu asigurarea garanţiilor dreptului la apărare. De aceea susţinem că toţi cetăţenii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei instituţii publice, indiferent dacă au calitatea de funcţionar public, înalt funcţionar public personal contractual, ori ales local trebuie să beneficieze de tratament egal în faţa legii şi a autorităţilor publice", se mai arată în expunerea de motive.

Dragnea susţine propunerea. PNL se delimitează

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi-a manifestat anterior susţinerea pentru propunerea legislativă: "nu este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu principiul de prezumţie a nevinovăţiei."

"Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu această propunere, susţinem", a declarat Dragnea.

De cealaltă parte, fosta şefă a PNL, Raluca Turcan, s-a delimitat ferm de un astfel de demers atunci când scandalul a izbucnit în presă.

"Măsura suspendării de drept din funcţie a funcţionarului public la momentul trimiterii în judecată pentru o serie de infracţiuni prevăzute în legea în vigoare este necesară şi trebuie menţinută. A fost constatată şi prin mai multe decizii ale Curţii Constituţionale necesitatea unor măsuri de natură a asigura integritatea funcţiei publice. PNL se delimitează de această iniţiativă care nu a fost supusă dezbaterii şi deciziei conducerii partidului", a precizat Raluca Turcan.