Cabinetul sud-coreean modificat de preşedinta Park. Criza continuă

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye i-a schimbat din funcţii pe premierul ţării şi pe ministrul de Finanţe. Mişcarea are loc în condiţiile în care procurorii au cerut arestarea consilierei sale personale, aflată în centrul unui scandal politic.
Kim Byong-joon.
Kim Byong-joon. (Captură Foto)

Kim Byong-joon - fost consilier politic de top al răposatului preşedinte liberal Roh Moo-hyun – a fost numit miercuri în funcţia de premier al Coreei de Sud.

Numirea, care necesită aprobarea Parlamentului, este văzută ca un efort din partea conservatoarei Park de a obţine suportul bipartizan al liberalilor.

“Această înlocuire a premierului şi ministrului Finanţelor nu poate avea loc fără discutarea acestei chestiuni cu opoziţia”, a declarat Park Jie-won, lider al formaţiunii de opoziţie Partidul Poporului. “Nu vom susţine o astfel de măsură pentru a schimba situaţia actuală prin înlocuirea personalului”.

Park l-a numit pe Yim Jong-yong, preşedintele Comisiei pentru Servicii Financiare, în funcţia de ministru al Finanţelor şi cea de adjunct al premierului. Yim, care îl va înlocui pe ministrul Yoo Il-ho, este apreciat de către parlamentari şi liderii de afaceri.

Mişcarea lui Park urmăreşte să refacă încrederea publicului în contextul unui scandal ce o implică pe o prietenă a preşedintei – Choi Soon Sil – care a fost interogată luni de autorităţi, la o zi după ce s-a întors din Germania. Procurorii sud-coreeni au cerut miercuri unui tribunal să emită mandat de arestare pentru Choi Soon Sil, a raportat agenţia de ştiri Yonhap. Aparent, Choi a fost acuzată de abuz de putere şi tentativă de fraudă.

Mii de persoane au protestat în Seul în weekendul ce a trecut, cerând demisia lui Park, iar ultimele sondaje publice arată că rata de popularitate a preşedintei sud-coreene se află la 10%, cel mai jos nivel din februarie 2013, când a depus jurământul. Sondajele au mai arătat că aproximativ jumătate dintre respondenţi cred că Park ar trebuie să demisioneze sau să fie demisă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe