Busuiocul, util în combaterea efectelor îmbătrânirii

Busuioc.
Busuioc. (pixabay.com)

O anumită specie de busuioc poate fi folosită în combaterea efectelor îmbătrânirii, datorita proprietăţilor sale antioxidante, se arată într-un studiu realizat de cercetătorii indieni de la Poona College of Pharmacy, informează cotidianul britanic Telegraph, în ediţia online.

Specia de busuioc, numită "busuiocul sfânt", este foarte apropiată de planta aromată utilizată în bucătăria occidentală si este extrem de folosită în mâncărurile asiatice.

Extractul din această plantă, originară din India, a fost utilizat mult timp în medicina ayurvedica practicată în India şi în alte părţi ale Asiei, pentru proprietăţile sale de revitalizare.

Într-un prim studiu realizat asupra plantei, cercetătorii au stabilit că extractul este eficient în protecţia împotriva radicalilor liberi, substanţe chimice cancerigene care pot ataca organe cheie cum ar fi inima, ficatul şi creierul şi cauza daune la nivelul genelor şi celulelor nervoase.

Echipa de cercetători, coordonată de Vaibhav Shinde de la Colegiul Farmaceutic Poona din Maharashtra (India), a analizat planta, studiind proprietăţile anti-oxidante şi anti-îmbătrânire. Oamenii de ştiinţă au prezentat rezultatele obţinute în cadrul unei conferinţe pe teme farmaceutice care a avut loc la Manchester.

"Studiul validează utilizarea tradiţională a plantei ca substanţă care încetineşte efectele îmbătrânirii în sistemul de medicină ayurvedica. În plus, studiul arată şi modul în care planta acţionează la nivel celular", a precizat Shinde. "Am avut rezultate extrem de bune. Folosesc în prezent planta în mâncarea pe care o prepar şi sper că va fi benefică", a spus el.

Planta, al cărei nume latin este Ocimum sanctum, este cultivată în mod normal în vase de pământ în casele şi grădinile din India. În trecut, planta a mai fost folosită pentru o multitudine de boli, cum ar fi febră, răceală, malarie şi diabet.