Bundesbank: Germania continuă să repatrieze aurul

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank, a declarat că luni ca şi-a intensificat în decursul anului trecut procesul de repatriere a rezervelor sale aur din centrele de depozitare din străinătate.

“Bundesbank a continuat cu succes şi şi-a intensificat şi mai mult transferurile sale de aur”, conform unei declaraţii a băncii.

“În 2014, 120 de tone de aur au fost transferate în Frankfurt din diferite locaţii de depozitare situate în străinătate: 35 de tone din Paris şi 85 de tone din New York.”

Rezervele oficiale de aur ale Germaniei ocupă locul al doilea în lume după cele ale Statelor Unite şi au totalizat 3.384, 2 tone în această lună, conform celor mai recente date colectate de Consiliul Mondial al Aurului.

Neoficial, China a cumpărat anul trecut o cantitate estimată la peste 5000 (cinci mii) de tone de aur, cea mai mare parte prin tranzacţii efectuate cu ajutorul unor terţi.

Timp de mai multe decenii rezervele de aur ale Bundesbank au fost păstrate în trezoreriile altor bănci centrale – în Paris, Londra şi New York.

Conform propriilor date ale Bundesbank, 1.447 tone de aur sunt depozitate la Rezerva Federală (Fed) din New York, 438 de tone la Bank of England în Londra şi 307 de tone la Banque de France în Paris.

Există motive istorice în spatele acestei situaţii. După cel de-al Doilea Război Mondial şi după renaşterea exporturilor în Germania de Est în anii 1950, Bundesbank a acumulat dolari pe care i-a schimbat cu aur la Rezerva Federală. Ţinând cont că Germania a fost divizată între vestul capitalist şi estul comunist până în 1990, depozitarea majorităţii aurului său în străinătate a fost o modalitate de a-l ţine departe de mâinile sovietice în timpul Războiului Rece.

Dar neîncrederea în moneda euro în timpul crizei datoriilor din Europa a alimentat o campanie de repatriere a rezervei de aur german din New York şi Londra. Unele partide politice chiar au manifestat temeri că "s-a umblat" la aurul german.

Conform noului plan al Bundesbank din 2013 pentru depozitarea aurului, s-a decis repatrierea a 674 de tone de aur din străinătate până în 2020 şi depozitarea unei jumătăţi din această cantitate în propriile seifuri.

“De asemenea, am cerut Băncii pentru Acorduri Internaţionale să facă unele verificări dar, aşa cum ne aşteptam, nu s-au găsit nereguli”, ar fi declarat Thiele.

De la începerea transferurilor în 2013, Bundesbank a declarat că a repatriat un total de 157 de tone de aur în Frankfurt – 67 de tone din Paris şi 90 din New York.