"Bunăstarea" loveşte şi în cercetători. Academia Română cere institutelor să diminueze salarii şi să pensioneze forţat angajaţi

Academia Română le cere tuturor institutelor şi filialelor din subordinea sa să taie salarii, să oblige angajaţii să se pensioneze sau să-şi ia concedii fără plată, pe motiv că Ministerul Finanţelor a alocat insuficienţi bani.
Sediul Academiei Române
Sediul Academiei Române (Epoch Times România)

Ad Astra, asociaţie a cercetătorilor români, semnalează că Academia Română (AR) a expediat recent către toate Institutele, Centrele şi Filialele sale aflate în subordinea sa o adresă prin care le înştiinţează că nu are fonduri suficiente pentru plata salariilor în următoarele luni.

În adresa respectivă (nr 240/22.05.2019) AR propune un set de măsuri pe care le recomandă insistent să fie luate de unităţile sale pentru a acoperi deficitul salarial, cum ar fi:

a) diminuarea salariilor, în special salariile celor care au venituri suplimentare;

b) forţarea personalului de a intra în concedii fără plată;

c) pensionarea forţată a celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare (inclusiv a acelora care au aprobarea Consiliilor Ştiinţifice de a-şi continua activitatea);

d) suspendarea promovărilor de personal.

Motivaţia acestor măsuri ar fi că Ministerul de Finanţe a asigurat insuficienţi bani pentru plata salariilor.

În aceste condiţii, asociaţia “Ad Astra” a cercetătorilor români transmite că acest demers al AR este ilegal, neavenit şi contraproductiv din următoarele motive:

"1. Instituţiile AR sunt autonome din punct de vedere financiar, organizatoric şi managerial, conform Art 46, alineat (2) al Statutului AR.

2. Instituţiile de cercetare aflate în subordinea AR, având drept obiectiv major cercetarea fundamentală, nu au surse alternative de finanţare bazate pe servicii sau activităţi de microproducţie.

3. Sursele de finanţare extrabugetare ale unităţilor AR sunt extrem de reduse (sau chiar inexistente în multe unităţi) în condiţiile în care:

a) în ultimii 3 ani nu au fost lansate proiectele uzuale de finanţare a cercetării cum ar fi proiectele PD, TE, PED etc

b) proiectele PCCDI, singurele lansate în 2017, au restricţii severe în vederea utilizării resurselor salariale, acestea fiind utilizate aproape exclusiv pentru salariile noilor angajaţi

4. AR propune măsuri de reducere a cheltuielilor salariale, măsuri ce contravin flagrant principiilor meritocraţiei:

a) desfacerea contractelor de muncă preferenţial pentru cei care deţin surse suplimentare de venit
b) desfacerea contractului de muncă (de exemplu pentru cei pensionabili, deşi aceştia au aprobarea Consiliilor Ştiinţifice de extindere a activităţii pe 2019) reduceri salariale în mod egalitarist, indiferent de performanţele în cercetare ale celor vizaţi

5. AR propune reduceri salariale, îngheţarea ocupării posturilor vacante, suspendarea promovărilor indiferent de performanţele în cercetare a unităţilor aflate în subordine. Menţionăm în acest sens:

a) AR nu a efectuat nicio evaluare obiectivă, bazată pe criterii exclusiv meritocratice a unităţilor sale, de către experţi din străinătate cu o largă recunoaştere internaţională, fără niciun conflict de interes în evaluare. Subliniem că evaluarea tuturor unităţilor de cercetare din România începută în 2011, AR a refuzat evaluarea pe baza principiilor aplicate pe scară naţională sub pretextul existenţei unor criterii specifice în cazul unităţilor sale. Pe de altă parte, evaluarea proprie pe care a efectuat-o a fost un simulacru de evaluare, pe baza unor criterii subiective, discutabile, de către experţi numiţi exclusiv din ţară, mulţi dintre ei aflaţi în conflict de interes vizibil cu unităţile de cercetare evaluate.

b) performanţele în cercetare ale unităţilor de cercetare ale AR sunt extrem de eterogene: există unităţi de excelenţă care publică în mod constant articole/studii/cărţi de înalta ţinută profesională în timp ce alte unităţi (unele cu sute de angajaţi) au un număr extrem de redus de publicaţii sau alte contribuţii valoroase.

c) alocările bugetare către unităţile de cercetare ale AR sunt efectuate în mod discreţionar, pe criterii preponderent subiective. În mod normal, aceste alocări ar trebui să ţină cont în primul rând de numărul de cercetători din unităţile respective. Astfel, alocările bugetare per angajat ar trebui să fie similare pentru toate unităţile de cercetare. Paradoxal însă, aceste alocări bugetare per angajat diferă chiar şi de 3 ori între diferite institute (a se vedea Darea de Seamă a Prezidiului AR pentru 2017, cea mai recentă dare de seama publicată pe pagina web a AR: https://acad.ro/dări-de-seamă/2017-Dare-de-seama-VictorVoicu.pdf ).

5. AR deţine o multitudine de resurse financiare şi materiale care ar putea fi utilizate pentru a acoperi deficitul financiar actual.

Astfel, AR deţine un patrimoniu propriu, administrat de Fundaţia “Patrimoniu”. De asemenea, în subordinea Academiei Române se mai află: Fundaţia Familiei Menachem H. Elias, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Fundaţia Europeană “Titulescu”, Fundaţia “Panteonul României”, Fundaţia Universitară a Mării Negre, Casa Oamenilor de Ştiinţă (inclusiv Casa Academiei şi Clubul Oamenilor de Ştiinţă), Spitalul “Elias”, Sala Dalles, Muzeul Coandă, Casă Seniorilor din Otopeni, Observatoarele de geodinamică, Staţionarul ecologic Sinaia, Staţiunea de cercetări ecologice Sulina, Staţiunea pentru cercetarea hazardelor naturale Pătârlagele, Staţiunea de cercetări polare – Svalbard (Norvegia), colecţii de grafică (circa 900 de piese), de sculptură, ceramică şi artă decorativă (circa 600 de bucăţi), cărţi şi manuscrise, mobilier ori articole numismatice (aproximativ 300.000 de piese), 24.676 hectare de teren (ogoare, păduri, fâneţe etc) (https://www.capital.ro/166389.html)".

"Este regretabil că AR, în ciuda acestei averi, a numeroaselor şi generoaselor drepturi pe care le acordă membrilor AR şi familiilor acestora, recurge la măsuri de austeritate – cel puţin discutabile – faţă de institutele de cercetare ale AR, măsuri care în mod clar ar submina şi mai mult starea chiar şi aşa deplorabilă a cercetării româneşti", mai transmite asociaţia.

Finalmente, Asociaţia Ad Astra solicită AR retragerea adresei mai sus menţionate, identificarea unor resurse financiare pentru acoperirea deficitului financiar actual, instituirea unei expertize financiare pentru eficientizarea cheltuielilor AR şi evaluarea de urgenţă, obiectivă, pe principii exclusiv meritocratice (pe baza HG 1062 din 19 octombrie 2011) – cu experţi de înalta recunoaştere profesională proveniţi exclusiv din afară României şi lipsiţi de orice fel de conflict de interes, a tuturor instituţiilor sale de cercetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne