Bulgaria a fost avertizată de Anonymous să renunţe la ACTA (presă)

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Sofiei pentru a protesta  faţă de acordul controversat antipiraterie şi anticontrafacere ACTA. Tinerii din imagine poartă măşti "Guy Fawkes" şi ţin un banner pe care scrie "Nu ACTA, eliberaţi internetul", Sofia, 11 febr 2012.
Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Sofiei pentru a protesta faţă de acordul controversat antipiraterie şi anticontrafacere ACTA. Tinerii din imagine poartă măşti "Guy Fawkes" şi ţin un banner pe care scrie "Nu ACTA, eliberaţi internetul", Sofia, 11 febr 2012. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)

Autorităţile bulgare au fost avertizate de grupul de hackeri Anonymous, titrează marţi ziarele sofiote Capital şi Standart. Într-o înregistrare video difuzată pe YouTube Bulgaria este îndemnată să nu ratifice acordul multilateral de combatere a pirateriei pe internet ACTA. Autorii mesajului semnat de Anonymous afirmă că vor acorda o şansă Bulgariei să se retragă din ACTA. 'Protestul de la 11 februarie a fost unul paşnic, dar următoarele vor fi diferite. Dacă veţi continua să vă bateţi joc de cetăţenii Bulgariei, suntem siguri că următorii paşi ai noştri nu vă vor plăcea', spune o voce în limba engleză.

În opinia autorilor, acordul nu poate fi ratificat cu rezerve, aşa cum s-au angajat autorităţile bulgare. Statele care l-au semnat vor trebuie să creeze standarde unice împotriva pirateriei. Odată ratificat, ACTA va intra în vigoare şi va duce la încălcarea drepturilor omului, în contradicţie cu Constituţia şi legile ţării. 'Noi suntem Anonymous. Nu ne uitaţi. Aşteptaţi-ne!', se afirmă în final.

Cotidianul Capital aminteşte că în urmă cu o săptămână Anonymous a atacat site-ul ogranizaţiei producătorilor audio PROPHON de la Sofia după ce aceasta şi-a declarat sprijinul pentru ACTA.

Câteva mii de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile a 15 oraşe din Bulgaria pentru a cere ca ţara lor să nu ratifice acordul. Ministrul economiei Traicio Traikov a declarat pentru postul de radio Darik că ţara sa a semnat ACTA sub condiţie şi că încă nu s-a luat o decizie finală în ceea ce priveşte ratificarea documentului. Pentru ziua de miercuri este programată o şedinţă a guvernului de la Sofia la care ministrul Traikov îşi va informa colegii miniştri cu privire la acord. Potrivit unor surse neoficiale, este posibil că în cadrul acestei şedinţe să fie luată o decizie pentru retragerea din ACTA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe