Bugetul de gumilastic face poc. Guvernul nu mai are bani pentru cofinanţarea proiectelor europene

Au dat bani în plus la pensii şi salarii ca oamenii să stea liniştiţi în casele lor în loc să le ardă de proteste. Acum bugetul geme şi nu mai sunt bani pentru cofinanţarea proiectelor europene derulate de administraţiile locale.
Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh (Florin Chirila/Epoch Times)

Drumuri, reparaţii de şcoli, canalizare sau ce alte proiecte îşi doreau primarii să facă pe bani europeni, toate acestea vor trebui să mai aştepte - Guvernul nu mai are bani pentru cofinanţarea proiectelor europene derulate de administraţiile locale. Vestea proastă le-a fost dată aleşilor locali de Sevil Shhaideh la o şedinţă cu mai mulţi membri ai Guvernului, unde edilii locali au cerut o Ordonanţă de Urgenţă prin care să primească bani de la Trezorerie pentru cofinanţarea proiectelor europene, relatează digi24.ro. Pe de altă parte, ministrul de Finanţe promite că va găsi soluţii, relatează sursa citată.

"Pentru contractele finanţate, contractele de finanţare pe POR, mai daţi o ordonanţă pentru CO şi prefinanţarea din Trezorerie? Este foarte important, tocmai pentru că am văzut că v-aţi propus să atragem anul acesta bani europeni mulţi şi ne ajută foarte mult. Este esenţial”, a adresat întrebarea Robert Negoiţă, preşedinte Asociaţiei Municipiilor din România.

"Ministerul a iniţiat deja un proiect de act normativ cu privire la acordarea unor împrumuturi din Trezorerie. Singura, singurul impediment în acest moment este plafonul de împrumut de la nivel naţional care înţelegem că anul acesta a fost atins, este epuizat”, i-a răspuns Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale. În traducere liberă aceasta înseamnă că primăriile nu-şi pot depune proiectele.

Calmând spiritele, ministrul de Finanţe Viorel Ştefan a declarat că proiectul e în studiu la direcţia de Trezorerie şi datorie publică şi "sperăm să venim cu o veste bună”.

Anul trecut, Guvernul Cioloş a acordat, prin ordonanţă de urgenţă, 400 de milioane de lei pentru finanţarea proiectelor începute de autorităţile locale prin Programul Operaţional Regional.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne