Budeanu îi dă în judecată pe Tăpălagă, Pantazi, Tolontan, Sorina Matei, Mircea Badea şi Alex Costache

Radu Budeanu
Radu Budeanu (Instagram/ Cristina Savulescu)

Radu Budeanu, patronul publicaţiilor Gândul, Cancan şi Prosport, a înregistrat pe data de 24 august o acţiune împotriva ziariştilor de investigaţie de la Libertatea, G4Media şi împotriva trustului de presă Ringier, editorul ziarului.

Deşi, potrivit ziarului Libertatea, a recunoscut în acordul încheiat cu DNA că era dependent “din toate punctele de vedere” de banii furaţi din contractele de la Hidroelectrica, Radu Budeanu e supărat că totul a devenit public şi a dat în judecată, pe rând, reporterii şi publicaţiile care au relatat despre faptele sale: pe Sorina Matei, G4Media, Alex Costache şi Libertatea.

Într-unul dintre articolele care l-au supărat pe Radu Budeanu, ziarul Libertatea a scris despre afacerea de corupţie Hidroelectrica şi a descris, cu date din instanţă, cum arată experienţa infracţională a grupului de la Monaco şi rolul lui Budeanu. Cel de-al doilea articol s-a referit la complicităţile politice şi este intitulat “Corupţia din dosarul Hidroelectrica. Cum se făceau Blaga sau Flutur că nu ştiu nimic de banii aduşi de Udrea la partid”.

Procesele intentate de Radu Budeanu presei, în ultimele luni, sunt următoarele:

1. Împotriva jurnalistei Sorina Matei, acţiune înregistrată în februarie. S-a stabilit primul termen.

2. Împotriva G4Media şi a ziariştilor Dan Tapalagă şi Cristi Pantazi, acţiune înregistrată în aprilie. Aici, Radu Budeanu e reclamant împreună cu soţia.

3. Împotriva lui Alex Costache şi a Societăţii Academice Române, acţiune înregistrată în mai. S-a fixat un termen.

4. Împotriva lui Mircea Badea, acţiune înregistrată în iulie.

5. Împotriva jurnaliştilor Mirela Neag şi Cătălin Tolontan şi a Ringier. Acţiune depusă în august.

Articolul integral aici.

Reamintim că miliardarul Radu Budeanu, fost soţ al stilistei Dana Budeanu, a făcut mărturisiri complete în faţa procurorilor DNA care au instrumentat dosarul “Hidroelectrica”. Ancheta în dosarul respectiv a fost finalizată cu rechizitoriu şi au fost trimişi în judecată fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, şi omul de afaceri Dan Andronic, pentru mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor, Udrea este acuzată că, în 2011, ar fi cerut suma de 5 milioane de dolari - din care a primit 3,8 milioane - de la milionarul Bogdan Buzăianu, pentru ca, în schimb, să intervină în vederea menţinerii contractului încheiat între Hidroelectrica şi firma acestuia, Energy Holding.

Începând cu iunie 2011, Radu Budeanu, care a jucat un rol de intermediar în afacerea dintre Bogdan Buzăianu şi Elena Udrea, ar fi devenit tot mai insistent, sugerându-i lui Buzăianu să-i dea Elenei Udrea cele 5 milioane de dolari. Întrucât suma de bani i se părea cam mare, Buzăianu ar fi cerut un termen de gândire. Încă de la sfârşitul anului 2010, Buzăianu îi predase contabilei sale din Energy Holding SRL, Lavinia Ticu, o geantă cu bani. În octombrie 2010, acesta ar fi sunat-o pe Lavinia Ticu şi i-ar fi spus să-i predea geanta cu bani lui Radu Budeanu. Budeanu ar fi preluat geanta cu bani de la Lavinia Ticu şi, ulterior, a dus-o la sediul PDL, unde i-a remis-o Anei Maria Topoliceanu, conform înţelegerii stabilite telefonic între aceştia.

În ceea ce îl priveşte pe Budeanu, iniţial acesta a fost cercetat de procurori pentru spălare de bani şi trafic de influenţă în formă continuată, dar după trimiterea în judecată a Elenei Udrea şi a lui Dan Andronic, anchetatorii au clasat cauza de spălare de bani. Totodată, Budeanu a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o sentinţă de 2 ani de închisoare cu suspendare. Detalii aici.