Budapesta convoacă ambasadorul Ucrainei din cauza "presiunilor" aplicate etnicilor maghiari

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Disputa diplomatică dintre Ungaria şi Ucraina continuă să se amplifice, Budapesta convocându-l pe ambasadorul Kievului în semn de protest pentru ceea ce a numit a fi o “listă a morţii” ce vizează etnici maghiari din Ucraina şi pentru mişcările militare ucrainene de la graniţa comună dintre cele două ţări.

“Politica anti-ungară a Ucrainei a ajuns la un nou nivel”, a declarat miercuri Levente Magyar, diplomat în Ministerul de Externe al Ungariei, reporterilor în Budapesta. El a acuzat Kievul că provoacă tensiuni între cei doi vecini, potrivit RFE/RL.

Ungaria, care este membră UE şi NATO, a invocat un număr tot mai mare de nemulţumiri la adresa Ucrainei, aparent în încercarea de a bloca eforturile acesteia de a coopera mai strâns cu blocul european şi alianţa militară occidentală.

“Cerem aliaţilor noştri din Uniunea Europeană şi NATO... să examineze în amănunţime ce anume se întâmplă în Ucraina”, a precizat Magyar.

Magyar a mai declarat că aproximativ 100.000 de etnici unguri care locuiesc în regiunea vestică ucraineană Transcarpatia, învecinată cu Ungaria, s-au speriat după apariţia recentă a unei liste cu aproximativ 300 de nume pe website-ul grupului ucrainean naţionalist Myrotvorets.

El a adăugat că lista include oficiali ungari – inclusiv ministrul de Externe, Peter Szijjarto – precum şi etnici unguri din Transcarpatia care aparent au dublă cetăţenie, lucru care este ilegal în Ucraina.

“Este o listă a morţii pentru că numeşte presupuşi inamici ai Ucrainei. S-a mai întâmplat anterior ca oameni care au apărut pe o astfel de listă să fie ucişi”.

De asemenea, Magyar şi-a exprimat îngrijorarea că website-ul Parlamentului ucrainean a postat o petiţie cetăţenească care solicită “deportarea colectivă” a cetăţenilor cu dublă cetăţenie.

El a mai afirmat că Ucraina a deplasat unităţi militare în regiunea de frontieră cu Ungaria şi că acolo construieşte barăci.

Răspunzând întrebărilor reporterilor, Magyar a precizat că ambasadorul ucrainean Lyubov Nepop a negat implicarea Kievului în aşa-numita listă a morţii şi în petiţia cetăţenească, şi că mişcările de trupe au rolul de a proteja cetăţenii locali.

Oficialii din Kiev nu au răspuns imediat acuzaţiilor lansate de Budapesta.

Această recentă dispută diplomatică are loc după ce, luna trecută, a fost publicat un material video filmat sub acoperire ce părea să surprindă un diplomat ungar în Ucraina înmânând paşapoarte etnicilor maghiari.

Kievul a răspuns prin expulzarea consulului ungar din Transcarpatia, fiind urmată de expulzarea de către Budapesta a unui consul ucrainean din Ungaria.

Relaţiile dintre Ungaria şi ţara vecină au început să se deterioreze în urmă cu un an, după adoptarea de către Kiev a unui proiect de lege privind limba, care în opinia Budapestei, limitează drepturile maghiarilor etnici de a primi educaţia în limba lor maternă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe