Bucureştiul a urcat 10 locuri în clasamentul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi

(photos.com)

Capitala României s-a clasat pe locul 159 în topul mondial pe 2014 al oraşelor în care nivelul de trai pentru expaţi este considerat ieftin, în creştere cu 10 locuri faţă de poziţia 169 ocupată anul trecut, în timp ce capitala Angolei, Luanda, este pentru al doilea an la rând cel mai scump oraş din lume, urmat de un alt oraş african N'Djamena, capitala Ciadului, relevă studiul privind costul vieţii elaborat de compania de cercetare Mercer, dat publicităţii joi.

La polul opus cel mai ieftin oraş pentru expaţi este Karachi din Pakistan.

'Deşi Luanda şi N'Djamena sunt oraşe relativ ieftine, ele sunt destul de scumpe pentru expaţi deoarece bunurile importate sunt produse de lux', a declarat Ed Hannibal, partener la Mercer. 'De asemenea, găsirea unor locuinţe care să satisfacă standardele expatriaţilor poate fi dificilă şi costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele oraşe africane ocupă poziţii fruntaşe în clasamentul nostru', adaugă Ed Hannibal.

La nivel general, topul celor mai scumpe 10 oraşe din lume este dominat de Asia şi Europa. După Luanda şi N'Djamena urmează în ordine: Hong Kong, Singapore, Zurich, Geneva, Tokyo, Berna, Moscova şi Shanghai. Mercer precizează că oraşele din Europa Occidentală au urcat în clasament în principal datorită aprecierii monedelor locale în raport cu dolarul american.

Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul oraşelor din Marea Britanie şi Germania, Glasgow (108) urcând 49 de locuri comparativ cu 2013, în timp ce Aberdeen (94) şi Birmingham (90) au urcat 34, respectiv 35 de locuri. München (55) a urcat 26 de locuri faţă de anul trecut, Frankfurt (59) a urcat 24 de poziţii, iar Berlin (68) a urcat 31 de locuri. Şi alte oraşe din Europa au devenit mai scumpe pentru expaţi comparativ cu anul trecut, Paris (27) a urcat zece locuri, Milano (30) a urcat 11 poziţii, Roma (31), în creştere cu 13 locuri şi Viena (32), în creştere cu 16 locuri.

Studiul Mercer acoperă 211 oraşe de pe cinci continente şi măsoară costul comparativ a peste 200 elemente din fiecare loc, incluzând transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic şi agrementul. Costul locuinţelor este, de asemenea, inclus şi, deoarece adesea reprezintă cea mai mare cheltuială a celor care se stabilesc în altă ţară, joacă un rol important în stabilirea poziţiilor ocupate de oraşe.

Analiza Mercer privind costul vieţii este cel mai cuprinzător din lume şi are rolul de a asista companiile multinaţionale şi guvernele în stabilirea alocaţiilor compensatorii pentru angajaţii lor. Oraşul New York este utilizat ca oraş de referinţă şi toate oraşele sunt comparate pe baza acestuia, iar mişcările valutare sunt măsurate pe baza dolarului american.