Bruxelles-ul vrea să poată sancţiona derapajele de la statul de drept din ţările membre: propune un nou mecanism

În timp ce coaliţia la putere în România contestă recomandările din MCV, ale Comisiei de la Veneţia, GRECO etc., la Bruxelles se vorbeşte despre necesitatea sancţionării ţărilor care nu respectă recomandările Comisiei Europene.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Statele membre ale Uniunii Europene încep să lucreze la un mecanism comun de evaluare a statului de drept. Noul mecanism ar urma să acopere toate statele membre, ceea ce va reduce acuzaţiile că Bruxelles-ul şi-a îndreptat criticile doar împotriva câtorva ţări est-europene, relatează G4Media.

Potrivit sursei citate, acest lucru a fost dezvăluit marţi, la reuniunea miniştrilor de externe din cele 28 de state membre, la Bruxelles. Mecanismul a fost propus de ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, şi de ministrul german pentru Afaceri Europene, Michael Roth.

În prezent, propunerea este încă într-o faza foarte timpurie şi nu există prea multe detalii cu privire la modul în care ar funcţiona noul mecanism. Însă, potrivit lui Roth, în linii mari, dacă revizuirea statului de drept în statele membre prezintă probleme în unele dintre acestea şi ele refuză să respecte recomandările, se poate ajunge şi la sancţiuni.

Potrivit lui Roth şi Reynders, care au ţinut marţi o conferinţă de presă comună, sistemul ar trebui să semene cu aşa-numitul „semestru european, prin care în fiecare an se evaluează modul în care statele membre respectă regulile bugetare ale UE (pe baza unor indicatori diferiţi, cum ar fi deficitele bugetare, datoria publică, inflaţia). Comisia Europeană oferă recomandări, iar dacă acestea nu sunt puse în aplicare, se poate ajunge la sancţiuni – după o decizie a statelor membre. Ultima dată, Italia a fost ameninţată cu o sancţiune, deoarece bugetul său pentru 2019 a prevăzut un deficit mai mare, astfel încât a fost forţată să facă ajustări, prin care să îl reducă.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne