Bruxelles-ul face bilanţul ajutorului acordat Siriei

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini afirma că nu există niciun „mod posibil în care Uniunea Europeană să plătească factura“ reconstruirii Siriei.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini (Captură Foto)

Uniunea Europeană va găzdui o conferinţă internaţională privind asistenţa umanitară în Siria miercuri, 5 aprilie, la Bruxelles, la nivel de miniştri de externe, care trebuie "să îi sprijine pe sirienii din interiorul Siriei şi din ţările vecine", potrivit declaraţiilor Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Reuniunea va fi coprezidată de Naţiunile Unite împreună cu guvernele Marii Britanii, Germaniei, Qatarului şi Kuweitului.

Conferinţa este urmarea reuniunii organizate în urmă cu un an la Londra, în cursul căreia au fost promise ajutoare în valoare de zece miliarde de dolari şi trebuie "să încurajeze ferm procesul de negocieri sub egida ONU" şi "să evalueze condiţiile regionale în care un ajutor" poate fi furnizat după încheierea conflictului, în cazul unui acord de pace, a notat Federica Mogherini.

Reuniunea este paralizată din lipsa de interes a jucătorilor mari căci la întâlnire, Rusia şi Turcia, ce controlează efectiv situaţia de securitate din Siria, vor avea o participarea minimă.

În locul ministrului de Externe, Moscova va fi reprezentată de ambasadorul său la UE, Vladimir Chizhov. Şi nu este clar dacă Rusia este pregătită să facă vreun angajament financiar, semnalând perspectiva că UE ar putea ajunge să plătească pentru consecinţele unui război dus de alţii, şi care, până în prezent, a dus la un rezultat nedorit de Europa.

Potrivit relatărilor grupurilor care monitorizează situaţia din Siria, marţi a avut loc un atac cu arme chimice care a făcut cel puţin 58 de victime, inclusiv copii mici, într-o provincie controlată de rebeli de-a lungul graniţei turce - un atac aerian de care şeful politicii externe a UE Federica Mogherini a învinuit guvernul sirian. Regimul de la Damasc a negat relatările.

Războiul din Siria va intra la 15 martie în cel de-al şaptelea an şi a înregistrat, până în prezent, peste 310.000 morţi şi milioane de refugiaţi în ţară şi în afara graniţelor siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe