Bruxelles-ul ar fi respins nominalizarea Rovanei Plumb şi a lui Dan Nica pentru funcţia de comisar european [surse]

Rovana Plumb
Rovana Plumb (Epoch Times România)

Dan Nica şi Rovana Plumb, cele două propuneri trimise la Bruxelles de premierul Viorica Dăncilă pentru funcţiile de comisar european, ar fi fost respinse, potrivit unor surse citate de Euractiv. În locul celor doi ar urma să fie propusă Ramona Mănescu, actuala şefă a diplomaţiei, iar România ar prelua portofoliul Transporturilor.

Noile informaţii au apărut în presă în contextul în care, luni, Dacian Cioloş, liderul Grupului Renew Europe din PE, a declarat că sunt şanse ca Rovana Plumb să nu iasă cu bine din audierile desfăşurate la Parlamentul European.

De altfel, încă de luna trecută, au circulat speculaţii şi informaţii cu privire la faptul că lui Nica şi Plumb li se va închide uşa în nas.

Dar, potrivit Digi 24, s-ar putea ca motivul întârzierii stabilirii membrilor Comisiei Europene să fie criza politică din Italia, în condiţiile în care premierul Giuseppe Conte l-a anunţat, miercuri, pe preşedintele Sergio Mattarella că s-a reuşit formarea unui nou guvern şi că, joi, membrii acestuia vor fi învestiţi în funcţiile lor.

Reamintim că desemnarea celor doi social-democraţi a fost puternic criticată de Opoziţie şi de o parte dintre cetăţeni, având în vedere că ambii nominalizaţi au avut probleme penale. Mai exact, Rovana Plumb a fost unul dintre personajele centrale în dosarul Belina, scăpând însă de anchetă după ce, în 2017, colegii săi deputaţi au respins cererea DNA vizând urmărirea sa penală. Cât despre Dan Nica, acesta a fost implicat în dosarul Microsoft, fiind acuzat de abuz în serviciu. Cum dosarul a fost tergiversat, faptele s-au prescris iar fostul ministru a scăpat de dosar. Nica a fost urmărit penal şi în dosarul EADS, clasat finalmente de DNA.