Bruxelles: Candu întrebat direct de europarlamentari care este rolul lui Plahotniuc în politica moldovenească

Aflându-se într-o vizită oficială la Bruxelles, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a fost întrebat direct cum intenţionează să lupte cu oligarhul Plahotniuc şi dacă PD va face alianţă cu comuniştii.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (IPN / Dan Guţu)

Numeroşi oficiali care au participat la reuniunea Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European au menţionat că Moldova este o dezamăgire pentru Uniunea Europeană, transmite Radiochisinau.md.

„Sperăm că după mai multe amânări şi confuzie, Republica Moldova să revină şi să reia munca pentru a încheia acţiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune, şi nu vrem să o vedem îndreptându-se şi mai mult în această direcţie. Mă tem că de aici veţi pleca cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Aş vrea să vă întreb ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influenţa oligarhilor in procesul politic. Şi a doua întrebare: vedeţi o posibilă şansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliţiei pro-europene, şi de a o lua de la început, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european”, a declarat raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius.

Dând dovadă de iresponsabilitate, clasa politică de la Chişinău se face vinovată de starea economică, socială şi politică, a menţionat preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova Andi Cristea.

„Chişinăul a avut o fereastră de oportunitate care, o spun cu regret, la acest moment pare închisă. Sper să nu fie iremediabil dar nu depinde de noi acest lucru. Sunt extrem de îngrijorat de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, când PDM a votat împotriva coaliţiei de guvernare din care făcea parte, când a votat practic împotriva propriului guvern. Domnule preşedinte, aveţi de gând să faceţi un guvern cu PCRM-ul?”, a subliniat Cristea.

„Moldova a reuşit contraperformanţa ca într-un an să rateze poziţia bună pe care o avea şi să ajungă într-un impas politic. Am şi eu o întrebare - cum răspundeţi apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia dvs., Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor într-un nou Guvern? Şi al doilea lucru - aş vrea să comentaţi asupra rolului oligarhilor în politică şi în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dvs?”, a întrebat europarlamentarul Cristian Preda.

Deşi nu exclude o colaborare cu PCRM în martie la alegerea şefului statului, Andrian Candu s-a arătat totuşi optimist faţă de existenţa unor suficiente forţe europene în vederea formării unui guvern pro-european la Chişinău.

„Mi-e frică de denumirea ”comunist” şi nu vreau să ajung la momentul în care colaborez cu un anumit partid dacă nu îşi asumă angajamente legate strict de valorile pe care încercăm să le promovăm împreună. Frică mi-i că va veni momentul când trebuie să alegem preşedintele Republicii Moldova iar matematica spune că vom avea nevoie de un anumit angajament şi împreună cu Partidul Comuniştilor”, a declarat Adrian Candu.

Referitor la naşul său, Vlad Plahotniuc, Candu a dat un răspuns mai vag. Mai exact acesta a subliniat că nu contează o persoană, ci instituţia. "Cu regret nu am reuşit să creăm instituţii credibile. Dacă e să privim spre vest vedem că instituţiile funcţionează indiferent de factorul uman. Cu cât mergem mai mult spre est apare factorul uman. Noi o să creăm instituţii şi sisteme în care legea să funcţioneze şi atunci nu mai contează oamenii”.

Potrivit sursei citate, în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere UE – RM preşedintele Parlamentului, Andrian Candu s-a deplasat la Bruxelles într-o vizită oficială.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe