Brookings Institute: China a supraevaluat mărimea economiei sale cu 12%

(Fred Dufour/Getty Images)

De când China a reuşit să reziste consecinţelor crizei financiare fără să înregistreze o încetinire economică semnificativă a PIB-ului în datele sale “oficiale”, jocul “ghici care este adevărat rata a creşterii economice” a devenit unul dintre cele mai populare jocuri de societate în rândul profesioniştilor din economie. În timp ce miza este mult mai mare pentru cadrele universitare din China continentală (unul dintre ei fiind cenzurat şi ameninţat de golani ai guvernului după ce a speculat că creşterea PIB-ului chinez ar putea fi de aproximativ 2%), cercetătorii de la diverse think tank-uri americane au prezentat estimări care variază de la 2% la 4% (cifre care ar plasa China chiar şi aşa cu mult în faţa Statelor Unite), potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Dar în timp ce diverşi investitori şi economişti observă din nou cu prudenţă China, deoarece semnele unei stagnări a creşterii economice ameninţă din nou cu scufundarea întregii lumii într-o recesiune, o echipă de cercetători de la Brookings Institute a publicat o lucrare documentată cu atenţie în care a detaliat mecanismul exact prin care autorităţile din Beijing umflă cifrele PIB-ul, estimând totodată că economia Chinei este cu aproximativ 12% mai mică decât ar sugera datele oficiale. Brookings a publicat lucrarea joia trecută, la doar două zile după ce liderii partidului, în cadrul Congresului Naţional anual al Partidului Comunist Chinez, au redus previziunea privind creşterea economică a ţării la nivelul de 6% - 6,5% din PIB.

Deşi lucrarea s-a concentrat pe perioada 2008-2016, ea reprezintă cea mai recentă dovadă că încetinirea economică a Chinei a fost mult mai severă decât s-a considerat şi că rata creşterii economice din 2018 – cea mai slabă a Chinei de la începutul anilor 1990 – ar putea, de fapt, să fie sub 6% (comparativ cu 6,6%).

Potrivit Brookings, o mare parte a manipulării statisticilor guvernamentale oficiale chineze are loc la nivel local. În ceea ce Financial Times a descris a fi “o moştenire a planificării maoiste la nivel de stat”, autorităţile din Beijing prezintă ţintele de creştere economică oficialilor locali, care le folosesc în statisticile finale pe care le prezintă din nou conducerii partidului.

“Statisticile naţionale ale Chinei au la bază date colectate de guvernele locale. Totuşi, din moment ce guvernele locale sunt recompensate pentru atingerea obiectivelor de creştere şi investiţii, ele au un stimulent să modifice statisticile. Biroul Naţional de Statistică al Chinei (BNS) ajustează datele furnizate de guvernele locale pentru a calcula PIB-ul la nivel naţional”, au declarat autorii studiului.

Dovezile privind aceste manipulări sunt relativ evidente: an după an, totalul cifrelor privind creşterea din provincii este mai mare decât cifrele naţionale neajustate raportate de Beijing. Deşi autorităţile centrale au acuzat trei provincii de manipulare a datelor în 2017, autorităţile au făcut prea puţin pentru a descuraja practica.

Având datele exagerate, Biroul Naţional de Statistică încearcă să le ajusteze şi, deşi datele de dinainte de 2008 au fost aparent mai corecte, în ultima perioadă, acestea au fost tot mai incorecte, potrivit Brookings.

“BNS a depus eforturi pentru a elimina datele false ale guvernelor locale, însă nu are suficientă putere şi capacitate, şi nici stimulentele corespunzătoare”, a susţinut Michael Zheng Song, profesor de economie la Universitatea Chineză din Hong Kong şi co-autor al studiului, într-un interviu cu Financial Times.