Britanicul care a creat internetul critică agenţiile de spionaj

O copie a primei pagini web din 1992
O copie a primei pagini web din 1992 (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Celebrul informatician britanic Sir Tim Berners-Lee, creatorul sistemul world wide web (www), a subliniat că spargerea criptărilor întreprinsă de agenţiile de spionaj britanice şi americane este de-a dreptul "înfiorătoare şi prostească", raportează joi The Guardian.

Reacţia britanicului vine în contextul în care o Comisie parlamentară îi va audia pentru prima dată în public pe şefii agenţiilor britanice de spionaj, respectiv GCHQ, MI5 şi MI6.

Comisia parlamentară pentru Informaţii şi Securitate (ISC) urmează să îi audieze pe Sir Iain Lobban- directorul GCHQ, Andrew Parker - directorul general al MI5 şi pe Sir John Sawers - şeful MI6. Ei vor fi chestionaţi pe tema dezvăluirilor americanului Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor americane de informaţii NSA, precum şi referitor la subiecte din domeniul ameninţărilor teroriste şi securităţii cibernetice. Aceştia nu vor fi interogaţi despre detalii ale unor tehnici de spionaj sau despre diverse operaţiuni aflate în curs de desfăşurare.

Sir Tim Berners-Lee a declarat pentru The Guardian că, în opinia lui, spargerea criptărilor a subminat de fapt eforturile în cadrul luptei împotriva infracţiunilor cibernetice şi a războiului cibernetic. În acelaşi timp acesta a făcut apel la o "dezbatere publică sinceră şi completă" pe tema supravegherii pe Internet.

Faimosul informatician consideră că sistemul de verificare şi control al GCHQ şi al omologului său american NSA a eşuat. După părerea lui prin practica lor de spargere a criptărilor folosite de utilizatorii de Internet pentru a-şi proteja datele private, întreprinsă de agenţiile de spionaj, s-a realizat o slăbire a securităţii online, un lucru pe care îl cataloghează drept o trădare din partea industriei tehnologiei.

Britanicul a declarat că dezvăluirile lui Snowden, acuzat acum de spionaj, "au scos la lumină o serie de probleme importante care necesită acum o dezbatere completă şi sinceră".

Conform unei informaţii publicate de The Guardian, Simon McDonald, ambasadorul Marii Britanii la Berlin, a fost chemat la o discuţie pe marginea unui raport întocmit de ziarul „The Independent”, care, citând documente ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), a scris că Serviciul Guvernamental britanic de Comunicaţii (GCHQ) are o unitate de spionaj în incinta ambasadei britanice din Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe