Brexitul produce o pierdere de peste 2 trilioane pe pieţele de acţiuni

După ce britanicii au votat în favoarea Brexit-ului, situaţia pe pieţele globale de acţiuni s-a deteriorat. Lira sterlină a pierdut vineri 10 procente. În acelaşi timp, Bank of England, BCE şi Banca Populară Chineză au anunţat că vor injecta lichidităţi pentru a asigura stabilitatea pieţelor.
(Captură Foto)

Acţiunile au înregistrat pierderi de peste 2 trilioane de dolari vineri după ce votul britanic privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) a declanşat pierderi de 5 până la 10% pe cuprinsul celor mai mari burse ale Europei şi o prăbuşire record a lirei sterline.

O astfel de lovitură asupra încrederii ar putea constitui un motiv suficient ca Federal Reserve să amâne din nou creşterea ratelor dobânzilor şi ar putea chiar duce la o nouă rundă de "uşurări calitative" - termen pompos pentru aruncarea pe piaţă, de către băncile centrale, de masă monetară fără acoperire pentru a încerca să menţină aparenţele în ciuda degradării economice.

Activele cu risc au suferit pierderi după ce investitorii s-au îndreptat către obligaţiunile guvernamentale mai sigure, către yenul japonez şi aur.

Indicele londonez FTSE a pierdut aproape 5 procente, iar indicele german GDAXI şi cel francez FCHI au suferit pierderi de 6 până la 8 la sută. Indicele italian FTMIB, cel spaniol IBEX şi acţiunile băncii europene SX7P au înregistrat cele mai mari pierderi ale lor într-o singură zi.

Marile bănci britanice au înregistrat o pierdere de 100 miliarde de dolari, în condiţiile în care Lloyds, Barclays şi RBS au înregistrat la un moment dat o pierdere de până la 30%.

Lira sterlină a pierdut vineri dimineaţa aproximativ 10 procente, atingând cel mai scăzut nivel al său de la mijlocul anilor 1980 şi marcând cea mai puternică scădere într-o singură zi a monedei britanice din istoria sa. Moneda euro, în schimb, a pierdut 3% în condiţiile în care investitorii erau deja mai pregătiţi decât cei de pe pieţele din Asia.

După anunţarea ieşirii Marii Britanii din UE cu rezultatul la referendum fiind de 51,8% la 48,1% pentru Brexit, premierul David Cameron şi-a anunţat demisia, urmând să părăsească biroul în luna octombrie după ce va fi ales un înlocuitor.

Situaţia s-a complicat şi mai mult după ce premierul scoţian a declarat că opţiunea pentru un alt referendum privind separarea ţării sale de Marea Britanie – respins de alegătorii scoţieni în urmă cu 2 ani – se află acum din nou pe masă.

Bank of England, Banca Centrală Europeană şi Banca Populară Chineză au declarat că sunt pregătite să ofere lichidităţi dacă acest lucru este necesar pentru a asigura stabilitatea pieţei globale.

China a profitat şi ea de instabilitatea creată pentru a anunţa încă o devalorizare majoră a yenului.