Brexitul alimentează eforturile de obţinere a independenţei Scoţiei

Impulsionată de succesul Brexitului, Nicola Sturgeon, lidera Partidului Naţional Scoţian, a început o nouă campanie privind desfăşurarea unui referendum privind independenţa de Marea Britanie.
Premierul scoţian Nicola Sturgeon testează suportul pentru un al doilea referendum îm privinţa independenţei, după Brexit, 2 septembrie 2016.
Premierul scoţian Nicola Sturgeon testează suportul pentru un al doilea referendum îm privinţa independenţei, după Brexit, 2 septembrie 2016. (Jeff J Mitchell/Getty Images)

Partidul Naţional Scoţian (PNS) va trimite mii de susţinătorii pentru a măsura apetitul scoţienilor pentru independenţă, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute lidera partidului, Nicola Sturgeon, ridicând şi mai mult mizele în condiţiile în care Marea Britanie decide modului în care va ieşi din Uniunea Europeană (Brexit).

Primul ministru al guvernului scoţian regional a declarat că referendumul britanic din luna iunie privind Brexitul, care a târât Scoţia după el, a schimbat în mod dramatic dezbaterea la doar doi ani după ce scoţienii au votat pentru respingerea independenţei.

“Ne controlăm propriul destin ca o ţară sau vom fi mereu la mila deciziilor luate altundeva?”, i-a întrebat Sturgeon pe legiuitorii din PNS în Stirling, locul unei bătălii istorice între scoţieni şi britanici în 1297.

PNS, care finanţează pe cont propriu întregul proiect, urmăreşte să obţină cel puţin 2 milioane de răspunsuri din partea populaţiei scoţiene de 5,3 milioane de locuitori până în 30 noiembrie, când este marcată ziua naţională a Scoţiei. Proiectul va include sondaje de opinie şi interviuri la domiciliu.

Cu ajutorul acestor informaţii şi a unei mai bune idei asupra a ceea ce înseamnă Brexit, PNS va putea decide mai bine când şi cum va cere un alt referendum – ridicând miza şi mai mult pentru noul premier britanic Theresa May, care se chinuie la rândul ei cu o ieşire spinoasă din UE.

Scoţia a votat cu 62 la 38% pentru rămânerea în UE în cadrul referendumului britanic din 23 iunie privind Brexitul. PNS susţine că apartenenţa la UE a fost un factor cheie al deciziei din 2014 a alegătorilor scoţieni de a rămâne o parte a Marii Britanii.

Oamenii de afaceri, într-o scrisoare trimisă ziarului The Scotsman, i-au cerut lui Sturgeon “să se gândească din nou”, susţinând că o nouă campanie pentru independenţă va produce şi mai multă nesiguranţă în ceea ce priveşte “viitorul Scoţiei, într-un moment în care afaceri mici şi mari încearcă să se stabilizeze în toate straturile guvernului”.

Liderul conservator scoţian Ruth Davidson a acuzat-o pe Sturgeon că foloseşte referendumul pentru ieşirea din UE pentru a crea şi mai multe diviziune.

“În această vară am fost martori la schimbări seismice care vor avea un impact profund asupra ambiţiei noastre pentru această ţară. Marea Britanie care a existat înainte de referendumul din 23 iunie s-a schimbat în mod fundamental”, a declarat Sturgeon.

Sturgeon va negocia “fără intenţii ascunse” cu Londra pentru a obţine cel mai bun acord pentru Scoţia şi secesiunea trebuie, de asemenea, să fie o opţiune, a precizat ea.

“Cu toate că nu este nimic sigur, bănuiesc că sprijinul pentru independenţă va fi chiar mai ridicat dacă devine clar faptul că [desprinderea de Marea Britanie] este cea mai bună cale pentru a ne proteja interesele”, a adăugat ea.

Unii se îndoiesc că Scoţia va opta acum pentru independenţă ţinând cont de faptul că un astfel de pas va amplifica nesiguranţa economică, o nesiguranţă alimentată deja de Brexit.

Sturgeon a mai susţinut că nu va ocoli chestiunile economice dificile şi că un grup special acreditat al PNS va lua în considerare un program de independenţă politică axat pe extinderea economiei, reducerea deficitului bugetar şi deciderea unei strategii monetare.

Deficitul bugetar al Scoţiei a ajuns la 9,5% din PIB-ul său în perioada martie 2015 – martie 2016, mai mult decât dublul deficitului britanic ca un întreg. Acest deficit a fost alimentat de scăderea preţului la petrol.

Un sondaj yougov publicat la o săptămână după votul pentru Brexit a arătat că majoritatea scoţienilor încă doreau să rămână o parte a Marii Britanii, cu 53% la 47%.

Totuşi, un nou sondaj yougov publicat la sfârşitul săptămânii trecute în ziarul Times a plasat suportul pentru rămânerea în UE la 54% şi pentru ieşire la 46%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe