Brexit: Regina Marii Britanii îşi dă consimţământul pentru ieşirea din UE

Premierul Marii Britanii poate începe oficial negocierile pentru Brexit după ce regina Elisabeta a II-a şi-a dat acordul oficial în acest sens.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. (Chris Jackson / Getty Images)

Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a şi-a dat consimţământul oficial privind Brexit, astfel încât premierului Theresa May să poată începe negocierile vizând ieşire din Uniunea Europeană, relatează BBC News.

Premierul Marii Britanii a anunţat că va declanşa procedura de ieşire din UE până la finalul acestei luni, mai precizează sursa citată.

Anterior acordului Reginei, care este unul simbolic, Parlamentul britanic a aprobat legislaţia ce acordă guvernului puterea de a iniţia demersurile necesare ieşirii din UE.

Odată îndeplinite aceste formalităţi, Guvernul condus de premierul britanic poate să înştiinţeze oficial Bruxellesul, prin activarea unei clauze a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu decizia de ieşire din Uniunea Europeană.

"Până la sfârşitul lunii vom invoca articolul 50, ceea ce ne premite să demarăm negocieri în vederea construirii unor noi parteneriate de pe ată poziţie cu prietenii şi vecinii noştri din Uniunea Europeană, cât şi să păşim în lume ca o adevărată Britanie Globală", a declarat ministrul pentru Brexit, David Davis.

Pe lângă noi parteneriate cu ţările UE, Marea Britanie va avea de rezolvat şi spinoasa problemă a Scoţiei, unde alegătorii au votat pentru a rămâne în blocul european.

Premierul scoţian a avertizat că Scoţia va alege un alt parcurs şi a sugerat că ar putea opta pentru independenţă, subliniind că ieşirea Marii Britanii din piaţa unică a Uniunii Europene va fi „catastrofală din punct de vedere economic".