Brexit: Londra şi Bruxelles - în coliziune din cauza drepturilor cetăţenilor UE

Theresa May a afirmat că cetăţenii UE care sosesc în Marea Britanie în timpul perioadei de tranziţie a Brexitului vor pierde anumite drepturi. Bruxelles-ul a avertizat că Londra trebuie să asigure drepturi depline cetăţenilor până în anul 2020 dacă doreşte un acces pe piaţa UE.
Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Captură Foto)

Premierul britanic Theresa May a respins, joi, cererea Bruxelles-ului ca cetăţenii UE care sosesc în Marea Britanie în perioada de tranziţie de doi ani - ce a fost stabilită pentru implementarea Brexitului - să aibă aceleaşi drepturi ca cetăţenii care locuiesc deja în ţară.

“Persoanele care au sosit în Marea Britanie pe când eram membru al UE au avut anumite aşteptări – ei au făcut o alegere de viaţă şi au avut anumite aşteptări”, a declarat May reporterilor în timpul vizitei sale în China.

“Este evident faptul că există o diferenţă între oamenii care au sosit înaintea ieşirii noastre [din UE] şi cei care vor veni atunci când vor şti că Marea Britanie nu mai este membru UE”, a adăugat ea.

Reducerea imigraţiei a fost unul dintre motivele cheie ale deciziei britanicilor de a vota în favoarea Brexitului în 2016. Mulţi dintre susţinătorii Brexitului dur (hard) din Partidul Conservator al lui May şi-au exprimat temerile că guvernul acesteia se află pe cursul unui aşa-zis Brexit blând (soft), despre care ei consideră că va aduce puţine schimbări în relaţia actuală a ţării cu Bruxelles-ul.

May a încercat să respingă temerile joi, afirmând: “Ei nu au votat pentru ca să nu se schimbe nimic după ce ieşim din UE. Acum facem ce a cerut poporul britanic guvernului să facă, şi anume Brexitul”.

În timpul primei faze a negocierilor pentru Brexit ambele părţi au căzut de acord asupra unei perioade de tranziţie de doi ani, după ce Marea Britanie va părăsi în mod oficial blocul în martie 2019.

Bruxelles-ul a considerat că Marea Britanie a acceptat oferta sa pentru un acces continuu la piaţa unică în acea perioadă de doi ani, în schimbul unei garanţii privind drepturi depline de reşedinţă.

Astfel, remarcile făcute în China de May au provocat un răspuns dur în Bruxelles, unde diverşi oficiali au rămas neclintiţi în poziţia lor că nu poate exista niciun compromis în privinţa celor patru libertăţi în timpul perioadei de tranziţie. Cele patru libertăţi ale Uniunii Europene se referă la libertatea de mişcare a bunurilor, oamenilor, serviciilor şi capitalului peste graniţe.

Negociatorul şef al Parlamentului UE pentru probleme legate de Brexit, Guy Verhofstadt, a declarat publicaţiei britanice The Guardian că drepturile cetăţenilor UE în timpul perioadei de tranziţie “nu sunt negociabile”.

“Nu vom accepta să existe două seturi de drepturi pentru cetăţenii UE. Pentru ca tranziţia să funcţioneze, trebuie să aibă loc o continuare a acquis-ului existent fără nicio excepţie”, a adăugat el.

Oficialul european Philippe Lamberts a avertizat în privinţa unei dispute care se conturează între cele două părţi: “Drepturile cetăţenilor vor fi un punct de negociere şi dorim să ne exprimăm poziţia fermă în privinţa acestui subiect, şi anume faptul că noile prevederi vor intra în vigoare doar la sfârşitul perioadei de tranziţie”, a susţinut Lamberts.