Brazilia: Zeci de persoane caută materiale reciclabile prin gunoaiele lăsate de Carnavalul de la Rio

(photos.com)

Zeci de persoane caută materiale reciclabile prin gunoaiele lăsate de Carnavalul de la Rio, cum ar fi bucăţi de fier rămase de la carele alegorice, sau haine şi podoabe de la costumaţii, se arată într-un reportaj publicat de El Pais.

În timp ce şcolile de samba cheltuiesc milioane pe costumaţii şi carele alegorice, care defilează în fiecare an cu prilejul Carnavalului de la Rio, iar Sambodromul este cuprins de o transă colectivă, ca urmare a alcoolului şi a acordurilor instrumentale, în paralel cu acest spectacol de sunet şi culoare se desfăşoară un altul, pe cât de insolit, pe atât de inexplicabil.

La ieşirea din Sambodrom nu există camere de filmare ale televiziunilor pentru a înregistra aspectele decadente ale unui spectacol ce transmite imaginea forţei de creaţie a omului şi care vrea să arate lumii că în Brazilia se face totul în stil mare. Epuizaţi de deshidratare şi de efortul fizic, cu adrenalina în sânge după acest spectacol grandios, participanţii îşi aruncă costumaţia de carnaval în plină stradă.

Majoritatea celor care se grăbesc să scape de hainele stridente nu locuiesc în Río de Janeiro şi nu vor să se întoarcă în oraşele lor cu o costumaţie ce poate cântări până la 20 de kilograme. Trei ore sunt suficiente pentru ca întreaga zonă din jurul Sambodromului să arate ca o groapă de gunoi. Pene de mii de dolari, ţesături şi bijuterii şi munca de mai multe luni a celor care trăiesc de pe urma şcolilor de samba se îngrămădesc de-a valma într-o mare de gunoaie.

'Lucrurile au scăpat din mână. Cei din Liesa (Liga şcolilor de samba) nu vor să-şi asume răspunderea, iar maşinile de gunoi nu pot procesa toate aceste deşeuri', deplânge un responsabil al COMLURB (regia municipală de salubritate), în timp ce gunoierii încearcă tritureze în maşini carcase de fier, rochii din paiete şi eşarfe din pene. Se mai poate recicla ceva? Imposibil, totul merge la groapa de gunoi, recunoaşte aceeaşi sursă.

Şi totuşi, la câţiva metri distanţă, un gardian public observă o armată de oameni veniţi din toate colţurile ţării care caută febril printre munţii de gunoaie. 'În Brazilia se întâmplă aşa ceva pentru că suntem o ţară bogată şi ne putem permite. Vă puteţi închipui aşa ceva într-o ţară africană? O asemenea risipă?', spune ironic agentul.

Şi totuşi, scenele care se petrec sub ochii gardianului îl contrazic: bărbaţii şi femeile căutând prin gunoaie şi disputându-şi resturile găsite. 'Un kilogram de pene se vinde pe piaţă cu circa 1.600-1.800 de reali (aproximativ 680 -765 de dolari). După ce se termină Carnavalul, mă întorc de obicei cu 15 kilograme acasă', mărturiseşte Geraldo Eugenio (58 de ani), care locuieşte în statul vecin Minas Gerais.

Alături de el, multe alte persoane caută printre resturile lăsate de carnaval sub privirile impasibile ale localnicilor şi sub ochii uimiţi ai turiştilor, care nu înţeleg cum de autorităţile permit aşa ceva într-un oraş unde bogăţia este atât de prost repartizată. Între timp, Scola Grande Rio anunţă una din excentricităţile sale din acest an: perechea aflată în fruntea grupului care defilează poartă costume din piese placate cu aur şi ornate cu 15.000 de pene de fazan albinos, de o valoare astronomică.