Brazilia susţine eforturile împotriva defrişării Amazonului

Ministrul brazilian al mediului Izabella Teixeira.
Ministrul brazilian al mediului Izabella Teixeira. (Evaristo Sa / AFP / GettyImages)

ITATIBA, Brazilia – Brazilia intensifică eforturile sale de a opri defrişările ilegale ce au loc în pădurea tropicală amazoniană.

Ministrul brazilian al mediului Izabella Teixeira a declarat săptămâna trecută că guvernul a format o unitate specială pentru a adresa chestiunea.

Numită Forţa Naţională de Securitate a Mediului, unitatea este operată în comun de către forţele armate, poliţia federală, Forţa Naţională pentru Securitate Publică şi Institutul Brazilian pentru Mediu şi Resurse Naturale Regenerabile (IBAMA), o diviziune a Ministerului Mediului.

Conform ministerului, deşi în luna septembrie a avut loc o reducere cu 46% a defrişărilor comparativ cu luna august, totuşi a avut loc o creştere de 140% a defrişărilor în luna august comparativ cu luna iulie.

O parte din defrişări au loc datorită secetei provocate de temperaturile tot mai ridicate; totuşi, intensificarea mineritului, a exploatărilor forestiere şi confiscărilor de terenuri sunt de asemenea factori majori.

IBAMA a urmărit 226 de proprietăţi achiziţionate ilegal în perioada august-septembrie, confiscând 75.120 de acri de teren, o zonă echivalentă cu aproape 58.000 de terenuri de fotbal, în timp ce a emis 216,3 milioane de reali (106,3 milioane USD). Institutul a confiscat de asemenea 10.600 de buşteni şi 4.400 de metri cubi de lemn prelucrat.

“Infracţiunile asupra mediului înconjurător devin tot mai sofisticate”, a declarat Teixeira într-un comunicat de presă înmânat de minister.

“Pentru a lupta împotriva lor trebuie să ne modernizăm sistemul de control”, a adăugat ea, referindu-se la crearea forţei comune care va utiliza sprijinul şi puterea oferite de diverse departamente.

Un nou criteriu pentru adresarea problemei defrişării

Ministerul a anunţat că schimbă de asemenea procesul său de adăugare a zonelor din Amazon aflate în pericol de defrişare pe o listă de supraveghere prioritizată, scurtând termenul limită înainte ca zona să fie aleasă pentru o monitorizare apropiată.

Înainte, o zonă ar fi fost adăugată pe lista de supraveghere dacă ratele de defrişare ar fi crescut în 3 din ultimii 5 ani. Cu ultima schimbare, o zonă va fi adăugată listei dacă defrişările cresc în cel puţin 2 dintre ultimii 3 ani.

“Lista va include municipalităţile cu defrişare mai predominantă”, a susţinut într-o declaraţie Juliana Simoes, manager de proiect pentru Departamentul de Politici pentru Combaterea Defrişărilor (DPCD) din cadrul Ministerului Mediului.

Efecte adverse asupra serviciilor ecosistemelor

Conform lui Phillip Fearnside, cercetător la Institutul Naţional pentru Cercetare Amazoniană, defrişarea Amazonului are un număr de efecte adverse asupra serviciilor ecosistemelor.

“Aceste servicii includ întreţinerea biodiversităţii, ciclarea apei şi stocuri de carbon care reduc gazele cu efecte de seră”, a scris Fearnside într-un articol publicat în Acta Amazonica în 2006. El a confirmat pentru The Epoch Times că articolul încă este corect.

Datorită defrişărilor, folosirea durabilă de lemn şi de alte produse de pădure - precum fructe, răşină, miere pentru a numi câteva – va fi pierdută, a scris Fearnside. Defrişările vor duce de asemenea la pierderi în biodiversitate şi distrugerea florei şi faunei, şi la alte efecte ale căror proporţii încă nu sunt cunoscute pe deplin.

Defrişările afectează de asemenea ciclul apei în diferite regiuni, în special ploile din sud-centrul Braziliei. Deoarece există mai puţini copaci, volumul de carbon absorbit de pădure este de asemenea afectat.

Fearnside a declarat că, în timp ce transformarea zonelor Amazonului în locuri de păşunat pentru vite ar putea aduce ceva profit, costurile defrişărilor sunt mult mai mari.

“Valoarea potenţială a nedefrişării fiecărui hectar este mult mai mare decât valoarea care poate fi obţinută prin vânzarea bunurilor tradiţionale, precum lemnul şi carnea de vită”, a scris Fearnside.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe