Brazilia se îndreaptă spre un dezastru economic - Deutsche Bank

Dilma Rousseff la Palatul Planalto în Brasilia, aprilie 2011
Dilma Rousseff la Palatul Planalto în Brasilia, aprilie 2011 (EVARISTO SA / AFP / Getty Images)

Economiştii de la Deutsche Bank au analizat în detaliu economia din ce în ce mai precară din ţara sud-americană şi au descoperit că una dintre cele mai "mari speranţe" ale zonei BRICS are un viitor incert.

În săptămânile recente, ratingul aferent datoriei guvernului brazilian a fost retrogradat de către compania pentru servicii financiare Standard and Poor's (S&P) la categoria “junk” şi, ca răspuns acesta a introdus un pachet de austeritate în valoare de 17 miliarde de dolari care va bloca angajările în sectorul public, va elimina aproximativ 1.000 de locuri de muncă şi va închide 10 ministere, conform Business Insider.

Mişcarea celor de la S&P stânjeneşte şi mai mult eforturile preşedintei Dilma Rousseff de a atrage încrederea investitorilor. Retrogradarea a avut loc mai repede decât s-a anticipat şi acest lucru va mări, cu siguranţă, costurile de împrumut pentru guvernul şi companiile braziliene.

Aşa cum a raportat AFP săptămâna trecută, preşedinta Braziliei Dilma Rousseff este în prezent împinsă într-un colţ, în condiţiile în care are de înfruntat o recesiune, o inflaţie care dă semne de galop, un şomaj în creştere şi acuzaţii legate de corupţie.

În raportul său, Deutsche Bank a declarat că s-ar putea ca Rousseff să nu mai rămână pentru mult pe poziţie. Economiştii băncii estimează că ar exista o probabilitate de 40% ca Dilma Rousseff să nu îşi termine mandatul, care expiră în 2018.

Datorită retrogradării de către S&P, investitorii ar putea să îşi retragă investiţiile din Brazilia şi să mărească cu mult costurile suportate de această ţară pentru accesarea pieţelor de credit internaţionale.

Acest lucru va genera greutăţi economice şi mai mari ţării şi o volatilitate şi mai ridicată pe pieţele financiare, care au înregistrat la rândul lor o presiune semnificativă datorită destabilizării economiei Chinei – principalul partener de exporturi al Braziliei – şi a creşterii valorii dolarului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie