Brazilia: Armata intervine pentru a salva tribul Awa de exploatatorii forestieri ilegali, colonişti şi fermieri

Membrii unui trib amazonian la graniţa dintre Brazilia şi Peru, 2011
Membrii unui trib amazonian la graniţa dintre Brazilia şi Peru, 2011 (© Gleison Miranda / FUNAI / Survival / UncontacTedtribes.org / BrazilPhotos)

După luni de presiuni din partea Survival Internaţional, guvernul brazilian a început în sfârşit o operaţiune masivă pe teren pentru a evacua invadatorii ilegali de pe teritoriul tribului Awa, unul dintre cele mai ameninţate din lume.

Pentru a elimina coloniştii, fermierii şi exploatatorii forestieri ilegali de pe teritoriul tribului Awa - mulţi dintre ei înarmaţi până în dinţi - în Amazonul brazilian de nord-est, marţi 7 ianuarie, au fost trimişi sute de soldaţi, de oficiali de la FUNAI, de agenţi speciali ai ministrului Mediului şi, de asemenea, poliţia, relatează pagina de internet a Survival (unica organizaţie din lume dedicată în totalitate popoarelor tribale şi drepturilor lor).

Operaţiunea vine într-un moment crucial, deoarece tăietorii de lemne se aflau tot mai aproape de Awa, distrugând porţiuni din ce în ce mai mari de pădure.

În luna iunie 2013, armata braziliană a efectuat operaţiuni împotriva exploatării forestiere ilegale din jurul teritoriului tribului, închizând cel puţin opt fabrici, confiscând echipamente şi distrugând multe altele. Cu toate acestea armata nu a intervenit în interiorul adevăratului teritoriu al tribului Awa.

"Cerem de mult timp ca invadatorii să fie expulzaţi ... ", a declarat un băştinaş Awa pentru Survival. "Noi nu vrem ca tăietorii de lemne să distrugă pădurea noastră. Vrem ca pădurea noastră să rămână în picioare".

Acţiunea intervenţiei militare este rezultatul unei campanii intense condusă de Survival Internaţional, care de-a lungul timpului a reuşit să implice multe celebrităţi, printre care vedetele de la Hollywood Colin Firth şi Gillian Anderson, actorul italian Claudio Santamaria şi ciclistul Andy Schleck, designerul de modă britanic Vivienne Westwood şi fotograful brazilian Sebastião Salgado.

Recent, Salgado a vizitat tribul pentru a documenta situaţia acestuia.

Fotografiile lui Salgado şi istoria şocantă a tribului Awa au fost publicate de Vanity Fair, Sunday Times şi ziarul brazilian O Globo, ajungând la milioane de oameni din întreaga lume.

De la lansarea campaniei, care a avut loc în aprilie 2012, suporterii organizaţiei Survival au trimis mai mult de 55.000 de scrisori la Ministerul brazilian al Justiţiei cerându-i să evacueze invadatorii şi au purtat logo-ul campaniei (awáicon) în locuri şi monumente din toată lumea - de la Pão de Açúcar în Brazilia, la Golden Gate din San Francisco, de la Turnul Eiffel din Paris, la canalele din Veneţia.

Survival şi ONG-ul brazilian CIMI au trimis, de asemenea, o solicitare urgentă Comisiei Inter-Americane pentru Drepturile Omului prin care i se cerea să facă presiuni asupra Braziliei pentru a salva tribul Awa.

Datorită campaniei internaţionale, pornită în aprilie 2012, problema Awa a fost introdusă în capul listei de priorităţi a Fundação Nacional do Índio (FUNAI), organizaţie oficială a guvernului brazilian responsabilă de popoarele indigene şi de teritoriile lor.

Cu toate acestea, guvernul brazilian abia acum începe să evacueze invadatorii ilegali în timp ce enorme zone de pădure au fost distruse.
Awa fac parte dintre ultimele triburi de vânători-culegători din Brazilia şi depind în întregime de pădure. Dintre cei 450 de membri ai tribului, aproximativ 100 sunt încă ne-contactaţi şi prin urmare, sunt deosebit de vulnerabili la atacuri violente cât şi la răspândirea bolilor, pentru care au puţină imunitate.

Survival a salutat începerea operaţiunilor de evacuare, dar ei cer autorităţilor braziliene să pună în aplicare soluţii pe termen lung prevenind re-întoarcerea invadatorilor şi asigurând siguranţa tribului.

"Este un moment foarte important şi ar putea salva viaţa tribului Awa", a declarat marţi directorul Survival Internaţional, Stephen Corry. "Miile de susţinători din întreaga lume ai organizaţiei Survival, se pot mândri că au ajutat tribul să-şi schimbe destinul. Dar acum, cu toate acestea, toţi ochii sunt concentraţi asupra Braziliei, care trebuie să finalizeze sarcinile şi să protejeze teritoriile tribului Awa, o dată pentru totdeauna".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură