Bpost, interesată de achiziţionarea pachetului majoritar la Poşta Română

Poşta Română
Poşta Română (Epoch Times România)

Bpost, operatorul belgian de servicii poştale, a avansat, marţi, o ofertă neangajantă pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poşta Română.

Dacă va fi selectată de Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), compania belgiană va putea demara procedurile de negociere cu autorităţile române, înainte de a decide asupra depunerii unei oferte angajante, se arată într-un comunicat de presă al MSI, citat de Hotnews. Decizia de marţi a Bpost va declanşa conversia datoriilor Poştei Române către stat în acţiuni, pre-condiţie pentru depunerea ofertei neangajante, mai informează sursa citată.

Guvernul României a decis în decembrie 2012 demararea procedurii de privatizare a Poştei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Metoda presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţelor statului faţă de companie.

Investitorul va fi selectat prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante.

Dacă va fi selectată, compania belgiană Bpost va fi admisă în etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces în camera de date, acces la managementul companiei şi vizite operaţionale, precum şi negocierea contractului de privatizare. La finalizarea acestei etape, Bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română.

În prezent, Poşta Română, lider pe piaţa serviciilor poştale în România, cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei, este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75% şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%.

Poşta Română are nevoie de investiţii în tehnologie de 75-100 milioane de euro pentru a furniza servicii similare Poştei din Belgia, Germania sau Marea Britanie, bani pe care statul nu-i poate oferi "pentru că ar fi ajutor de stat", declara pe 25 septembrie Răzvan Cotovelea, ministrul Comunicaţiilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne