Bosnia face apel cu privire la acuzaţiile de genocid împotriva Serbiei

Bakir Izetbegovic
Bakir Izetbegovic (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Bosnia va face apel la sentinţa dată de o instanţă a ONU prin care a absolvit Serbia de vină pentru genocid, susţinea vineri membrul musulman bosniac din cadrul preşedinţiei ţării. Evoluţia va extinde, probabil, diviziunea între grupurile entice care s-au luptat în războiul din 1992-95.

Hotărârea din 2007 data de Curtea Internaţională de Justiţie exonera Serbia de responsabilitatea directă pentru crime, violuri şi “curăţări entice” în Bosnia, în timpul separării de Iugoslavia în anii 1990, cu toate că a susţinut că Serbia a eşuat în a preveni genocidul.

Deşi hotărârea CIJ a concluzionat că genocidul a avut loc în Srebrenica, unde aproximativ 8.000 de musulmani au fost măcelăriţi de forţele sârbe bosniace, nu a afirmat că genocidul a avut loc şi în alte părţi ale Bosniei.

Bakir Izetbegovic, membrul bosniac al preşedinţiei colective alături de ceilalţi doi colegi, sârb şi croat, a angajat un avocat, fără consimţământul colegilor săi, pentru a pregăti un proces cu termen limită până pe 26 februarie, pentru a se putea încadra în termenul de prescripţie de 10 ani (începând din 2007), care va expira ulterior acestei date.

“Cererea de revizuire va fi depusă săptămâna viitoare”, afirma Izetbegovic, care conduce cel mai mare partid bosniac - SDA, în cadrul unei conferinţe de ştiri după ce s-a întâlnit cu mai mulţi avocaţi şi supravieţuitori de război.

Ceilalţi doi lideri, bosniac sârb şi croat, s-au opus iniţiativei, susţinând că va încălca Constituţia şi va genera o criză politică în ţara balcanică a cărei stabilitate este oricum precară.

Parlamentarii sârbi au indicat că ar putea boicota legislatura până când CIJ se va pronunţa asupra cererii.

Milorad Dodik, preşedintele Republicii Sârbe Autonome a Bosniei, a cerut reprezentanţilor sârbi din instituţiile de stat să conteste apelul la CIJ şi să lanseze procedurile penale împotriva lui Izetbegovic.

Izetbegovic a afirmat că revizuirea hotărârii poartă un “risc evident” dar nu poate renunţa.

“A negocia suferinţa umană şi genocidul de dragul stabilităţii politice ar cauza o vătămare dezastruoasă pentru demnitatea victimelor”, susţinea acesta.

“Acestea sunt veşti proaste”, a afirmat Aleksandar Vucic, premierul Serbiei – care a oferit support financiar şi logistic pentru trupele sârbe bosniace în timpul războiului, citat de Tanjug.

Izetbegovic afirmă că printre noile probe care vor fi depuse se află şi un material de la procesul lui Ratko Mladic, fostul general sârb bosniac care se confruntă cu acuzaţii la Tribunalul ONU pentru Crime de Război privitor la rolul său în masacrul de la Srebrenica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe