Boris Johnson: Rusia, în spatele puciului eşuat şi a tentativei de asasinare din Muntenegru

Boris Johnson a declarat că spionii ruşi s-ar putea să fi plănuit uciderea fostului premier muntenegrean Milo Dukanovici.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Ministrul britanic de Externe a declarat duminică că există “suficiente dovezi că ruşii sunt capabili de tot felul de trucuri murdare, [inclusiv în] Muntenegru o lovitură de stat eşuată şi posibil o tentativă de asasinare”.

Potrivit unui raport al Sky News din luna februarie, serviciile ruse de informaţii au conceput un plan pentru a-l asasina pe fostul premier muntenegrean şi a răsturna guvernul, cu scopul de a opri naţiunea balcanică să adere la NATO.

Raportul a susţinut că SUA şi Marea Britanie deţin dovezi că acel complot a implicat serviciile secrete ruseşti şi că a primit undă verde din partea guvernului de la Moscova.

La acea vreme, procurorul special şef al Muntenegrului, Milivoje Katnic, a afirmat că naţionaliştii ruşi au plănuit să pătrundă în Parlament în ziua alegerilor de anul trecut, ca să îl asasineze pe Djukanovici şi să aducă la putere o coaliţie pro-Rusia. Autorităţile muntenegrene nu au implicat niciodată în mod direct guvernul lui Vladimir Putin.

Potrivit rapoartelor media, Djukanovici a decis să se retragă din funcţia de premier anul trecut după ce a aflat de tentativa asupra vieţii sale. El a fost înlocuit de adjunctul său, Dusko Markovic la sfârşitul lunii noiembrie.

Johnson a mai susţinut că există “dovezi că Rusia este perfect capabilă să hăckuiască mediul politic britanic”, dar a adăugat că nu există nicio dovadă că cineva încearcă în prezent să “submineze procesul democratic [din Marea Britanie”.

Remarcile ministrului britanic de Externe au loc doar cu doar câteva zile înaintea unei călătorii pe care urmează să o efectueze la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Serghei Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe