Boris Johnson: Marea Britanie va începe discuţiile privind Brexitul la începutul lui 2017

Ministrul britanic de Externe a declarat că ţara sa va începe discuţiile oficiale de ieşire din UE la începutul anului următor. Comentariile au avut loc după o întâlnire între premierul britanic Theresa May şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson.
Ministrul britanic de externe Boris Johnson. (Captură Foto)

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a făcut declaraţii referitoare la ieşirea în 2017 a Marii Britanii din UE, joi, la sediul ONU în New York. Anterior, premierul britanic Theresa May a declarat doar că Marea Britanie nu va începe discuţiile oficiale de ieşire din UE (Brexit) înainte de sfârşitul acestui an.

“Discutăm cu prietenii şi partenerii noştri europeni obiectivul ca la începutul anului următor să puteţi vedea o scrisoare cu Articolul 50”, a declarat Johnson pentru postul de televiziune Sky News, făcând referire la clauza de retragere care va declanşa discuţiile oficiale privind Brexitul. “Vom invoca [acel articol]”.

Johnson, care a fost una dintre principalele personalităţi politice care a susţinut Brexitul, a declarat că se îndoieşte că procesul va necesita cei doi ani acordaţi discuţiilor de către Articolul 50.

În plus, ministrul britanic de Externe a susţinut că sunt nişte “aiureli absolute” sugestiile referitoare la faptul că Marea Britanie va fi nevoită să permită libertate de mişcare cetăţenilor din blocul european pentru a obţine în schimb accesul la piaţa unică a UE.

Interviul lui Johnson a avut loc în aceeaşi zi în care premierul May s-a întâlnit în Londra cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pentru a discuta despre planurile pentru lansarea oficială a negocierilor privind Brexitul.

Într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, Schulz a declarat că Parlamentul European va fi un “partener constructiv şi responsabil”.

“Obiectivul vizitei mele este şi acela de a mă asigura că următoarele câteva luni vor fi începutul unei cooperări foarte strânse între Parlamentul European şi guvernul Marii Britanii”, a declarat Schulz la începutul întâlnirii cu May.

În plus, May a subliniat importanţa cooperării. “Cred că această perioadă de pregătire este valoroasă pentru toţi cei interesaţi şi, deşi părăsim Uniunea Europeană, noi nu părăsim Europa”.

Într-un referendum în luna iunie, peste 50% dintre britanici au votat în favoarea ieşirii din UE, deşi există încă incertitudini în legătură cu ce va atrage după sine Brexitul pentru Marea Britanie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe