Borcea: Transferurile făcute de mine au avut profitabilitate de peste 1.800 la sută. Nu am prejudiciat clubul Dinamo

FC Dinamo Bucuresti.
FC Dinamo Bucuresti. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Bugetul clubului Dinamo a avut de câştigat în urma transferurilor făcute de Cristian Borcea, după cum a declarat acesta joi în faţa instanţei, când s-a judecat dosarul transferurilor. Borcea a mai precizat că nu a prejudiciat clubul şi că transferurile efectuate de el au avut o profitabilitate de peste 1.800 la sută. Acesta s-a declarat nevinovat şi a afirmat că nu a făcut altceva decât să-şi exercite mandatul primit din partea Consiliului de administraţie sau a Consiliului director al clubului. La fel şi Mihai Stoica s-a declarat nevinovat şi a afirmat că toate transferurile au fost făcute legal.

Instanţa supremă a judecat joi recursurile împotriva condamnărilor date de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul transferurilor de jucători, în care sunt acuzaţi opt oameni de fotbal. Judecătorii urmează să ia în discuţie probatoriile ce vor fi propuse de apărare.

Într-o primă etapă, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea inculpaţilor Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Neţoiu, în dosarul transferurilor de jucători, însă decizia a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel Bucureşti, care i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea.

Aceştia au contestat pedepsele primite la instanţa supremă, care este aşteptată să dea o sentinţă definitivă.

Potrivit deciziei din 2012, Ioan Becali a primit opt ani de închisoare cu executare, Victor Becali - şapte ani cu executare, Cristi Borcea - şapte ani de închisoare cu executare, George Copos - cinci ani de închisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani de închisoare cu executare, Jean Pădureanu - trei ani de închisoare cu suspendare, iar Gică Popescu şi Gigi Neţoiu - câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Detalii despre Copos, solicitate de magistraţi din Liechtenstein

Magistraţii unui tribunal din statul Liechtenstein au solicitat recent omologilor români să le ofere informaţii despre stadiul cercetărilor faţă de George Copos în dosarul transferurilor şi despre condamnările anterioare din dosar. Magistratul asistent care a prezentat solicitarea tribunalului străin nu a precizat care sunt motivele pentru care s-a făcut această cerere sau dacă omul de afaceri George Copos ar urma sa mai fie judecat şi în străinătate.

Nici avocaţii lui Copos nu cunoşteau detalii despre acest aspect şi nu au putut preciza dacă poate avea legătură cu vreo cauză penală sau civilă existentă pe rolul acelei instanţei din Liechtenstein.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de impunerea a interdicţiei de a părăsi ţara pentru George Copos, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Ioan şi Victor Becali, Gigi Neţoiu, Gheorghe Popescu şi Mihai Stoica, implicaţi în dosarul transferurilor din fotbal.

DNA solicitase instanţei ca cei opt să aibă interdicţia de a pleca din ţară pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorii au invocat printre motive faptul că unii dintre inculpaţi au avut o întâlnire "conspirativă" la hotelul Crowne Plaza ce aparţine lui George Copos, la care ar fi participat şi George Becali, unde acesta din urmă i-ar fi sfătuit să plece din România dacă vor fi condamnaţi.

George Copos, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Ioan şi Victor Becali au negat, în faţa instanţei, că ar intenţiona să plece din România.

"Vreau să declar aici cu tărie că nu am avut şi nu am intenţionat niciodată să părăsesc ţara. Mă consider nevinovat. Cererea DNA o consider netemeinică, pentru că nu există nicio dovadă că aveam intenţia să părăsesc ţara. Am un foarte mare respect pentru puterea judecătorească şi am fost prezent la toate termenele de judecată. Familia mea se află în ţară şi am active de sute de milioane de euro", a declarat Copos.

La rândul său, fostul finanţator al clubului Dinamo Cristi Borcea a negat că intenţionează să plece din ţară, aducând ca argumente faptul că familia să se află în România şi deţine aici companii cu peste 600 de angajaţi.

Şi fraţii Ioan şi Victor Becali au respins ideea că aveau de gând să plece din România.

"Am plecat ilegal din România în 1979 şi numai eu ştiu ce am făcut ca să mă întorc. Am o locuinţă şi o soţie în Bogota, dar vreau să îmi închei ultimii ani din viaţă aici, într-o suburbie a Bucureştiului", a arătat Ioan Becali.

Jean Pădureanu le-a spus magistraţilor că are probleme de sănătate şi nu are de gând să plece din România şi din Bistriţa, oraş în care trăieşte de peste 50 de ani.

DNA a mai invocat faptul că inculpaţii au început să-şi înstrăineze bunurile sau solicită intrarea în insolvenţă a cluburilor de fotbal.

"Pedepsele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, cuantumul acestora şi atitudinea vehementă a inculpaţilor faţă de instanţa de judecată care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea măsurii preventive faţă de aceştia, în vederea asigurării participării acestora la procedura judecării recursului, asigurându-se astfel împiedicarea sustragerii inculpaţilor de la judecata ori tergiversarea acesteia", se mai arată în cererea DNA.