Bombardierele B-52 ajung la baza aeriană americană din Qatar

Bombardierul american B-52
Bombardierul american B-52 (Paul J. Richards/AFP/Getty Images)

Bombardierele americane B-52 Stratofortress trimise în Orientul Mijlociu au ajuns la baza aeriană americană din Qatar, a declarat Comandamentul Central al Armatei SUA, potrivit Reuters.

Armata americană a declarat marţi că un anumit număr de bombardiere B-52 vor face parte din forţele suplimentare trimise în Orientul Mijlociu pentru a combate ceea ce administraţia preşedintelui Donald Trump a declarat că sunt “indicaţii clare” ale unor ameninţări din partea Iranului faţă de forţele americane din acea regiune.

Iranul a contestat ştirile referitoare la forţele americane, inclusiv la un portavion, ca fiind ştiri vechi anunţate acum pentru a-i intimida printr-un “război psihologic”, într-un moment în care Washingtonul a decis să înăsprească sancţiunile financiare aplicate împotriva Teheranului. Portavionul USS Abraham Lincoln înlocuieşte un alt portavion care a plecat din Golf luna trecută.

Ofiţerul responsabil de presă la baza aeriană Al Udeid, situată în apropiere de Doha, nu a răspuns imediat cererii de comentarii pentru a oferi unele detalii. CENTCOM este responsabil pentru operaţiunile militare americane din Orientul Mijlociu şi Afganistan.

În mai 2018, Trump a scos SUA din acordul nuclear încheiat de marile puteri cu Iranul (JCPOA), a reimpus sancţiuni împotriva Teheranului şi a aplicat sancţiuni suplimentare companiilor şi instituţiilor financiare ale ţărilor care fac afaceri cu iranienii.

Washingtonul şi-a înăsprit în această lună sancţiunile aplicate împotriva Iranului, eliminând o serie de scutiri care au permis anumitor ţări să importe petrol iranian fără să fie sancţionate, cu scopul de a reduce la zero exporturile de petrol ale Teheranului. De asemenea, miercuri SUA a anunţat că va impune noi sancţiuni ce vor viza sectoarele iraniene ale fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului.

La rândul său, Teheranul a declarat că, drept răspuns la măsurile americanilor, se va retrage parţial din unele aspecte “voluntare” ale acordului, precizând că ţara nu va mai adera la unele dintre limitele impuse activităţii sale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe