Bombardamentele armatei israeliene ucid 43 de palestinieni şi distrug o şcoală

Israelul bombardează Fâşia Gaza.
Israelul bombardează Fâşia Gaza. (youtube.)

Armata israeliană a atacat, miercuri, zeci de ţinte din Fâşia Gaza, inclusiv o altă şcoală, ucigând peste 43 de palestinieni, inclusiv un doctor şi un bebeluş, şi rănind mulţi alţii, potrivit Reuters.

Iar în acelaşi timp, potrivit mass mediei israeliene, negocierile de pace desfăşurate la Cairo, unde se aşteaptă sosirea unei delegaţii palestiniene, au înregistrat progrese.

Bombele forţelor aeriene şi obuzele tancurilor israeliene au distrus o şcoală şi o casă din oraşul nordic Jebalaya, ucigând peste 43 de persoane şi rănind mulţi alţii. Atacul asupra şcolii administrate de ONU s-a soldat cu peste 20 de decese, inclusiv un doctor şi un bebeluş, potrivit oficialilor palestinieni.

Alte opt persoane, inclusiv cinci membri ai unei familii din Jebalya, au fost ucişi în timpul atacurilor, potrivit oficialilor din Gaza.

Oficialii medicali au precizat că numărul total al palestinienilor ucişi în timpul conflictului se ridică la 1.224, în mare parte civili. De partea israeliană, 53 de soldaţi şi trei civili au fost ucişi de la începutul ofensivei, pe data de 8 iulie.

Israelul a lansat o ofensivă ca răspuns la salvele de rachete lansate din Gaza de grupul islamist Hamas şi de aliaţii săi.

Agenţia UNRWA pentru refugiaţii palestinieni a ONU a declarat că a atins ”limita”, găzduind peste 200.000 de palestinieni adăpostiţi în şcolile şi clădirile administrate, după ce Israelul a cerut civililor să evacueze cartiere întregi înaintea operaţiunilor militare.

UNRWA a anunţat că a găsit o ladă cu rachete într-una din şcoli, dar nu a precizat cui ar putea aparţine. Purtătorul de cuvânt al UNRWA, Chris Gunnes, i-a condamnat pe cei responsabili de actul care ameninţă viaţa civililor.

”Condamnăm grupul sau grupurile care pun în pericol civilii punând această muniţie în şcoala noastră. Aceasta este o altă încălcare flagrantă a neutralităţii încăperii noastre. Cerem părţilor beligerante să respecte inviolabilitatea proprietăţii ONU”, a declarat Gunnes într-un comunicat.

Asaltul israelian s-a intensificat după moartea celor 10 soldaţi palestinieni în timpul atacurilor transfrontaliere de luni. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a avertizat că va exista un conflict lung.

Cabinetul de securitate se adună din nou, miercuri, pentru a evalua situaţia conflictului şi pentru a măsura paşii viitori.

Armata crede că are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a-şi completa misiunea principală de distrugere a tunelurilor de infiltrare iar populaţia israeliană susţine continuarea invaziei brutale din Gaza.

Presiunea diplomatică a crescut de asemenea, iar Chile şi Peru au anunţat ca-şi retrag ambasadorii din Israel.

Chile, un membru non-permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este adăpostul uneia dintre cele mai mari comunităţi de palestinieni din afara Orientului Mijlociu, cât şi a unei comunităţi evreieşti considerabile.

”Chile observă cu mari descurajări şi îngrijorări operaţiunea militară – care la acest punct pare să fi o pedeapsă colectivă atribuită populaţiei civile din Gaza – nu respectă normele fundamentale ale legii umanitare internaţionale”, a comunicat ministerul de Externe.

Într-o încercare de a spori spiritele israeliene şi de a demoraliza Israelul, Hamas TV a emis un material video care descrie cum un grup de luptători islamişti cucereau un turn de control al armatei israeliene, folosind tunelurile. Aceştia surprind un soldat israelian, deschid focul şi atacă turnul de control.

Mohammed Deif, liderul din umbră al Hamas-ului, a anunţat în timpul unui mesaj televizat că palestinienii vor continua să confrunte Israelul până la ridicarea blocadei din Gaza – care este susţinută şi de Egipt.

”Ocupanţii nu se vor bucura de securitate până când oamenii noştri nu trăiesc în libertate şi demnitate. Nu va exista o încetare a focului până când agresiunea israeliană nu este oprită şi blocada ridicată. Nu vom accepta soluţii interimare”.

Marţi, singura centrală de electricitate din Fâşia Gaza a fost distrusă de atacurile israeliene. Oficialii estimează că ar putea dura un an până la repararea centralei. Ca urmare, curentul a fost întrerupt în oraşul Gaza şi în alte părţi ale teritoriului. Oficialii palestinieni afirmă că tancurile israeliene au atacat rezervoarele care conţineau 3 milioane de litri de combustibili diesel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe