Bolton cere Rusiei „să plece” din Ucraina şi „să nu se mai amestece” în alegerile americane

John Bolton, fostul ambasador american la ONU.
John Bolton, fostul ambasador american la ONU. (Getty Images)

Consilierul pentru securitate naţională al administraţiei SUA, John Bolton, a informat Rusia că ar trebui „să plece” din Crimeea şi estul Ucrainei şi să „nu se mai amestece” în alegerile americane, avertizând că Washingtonul ar putea impune sancţiuni suplimentare asupra Moscovei, precizează RFE/RL.

„Ar fi de ajutor dacă ei ar înceta să se mai amestece în alegerile noastre... şi ar pleca din Crimeea şi Donbas, adică din Ucraina”, a declarat Bolton pentru Reuters în timpul unei opriri efectuate vineri în capitala georgiană Tbilisi.

De asemenea, Bolton a cerut Moscovei „să nu mai folosească arme chimice ilegale pentru a desfăşura tentative de asasinare împotriva exilaţilor ruşi din Occident şi... să se amestece mai puţin în Orientul Mijlociu”.

Astfel de acţiuni au determinat Washingtonul să impună sancţiuni împotriva Kremlinului în trecut, a adăugat Bolton, refuzând să excludă aplicarea de penalităţi suplimentare în viitor.

John Bolton – care a purtat săptămâna aceasta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin despre mai multe subiecte, inclusiv decizia Washingtonului de a se retrage din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară încheiat cu Rusia în urmă cu câteva decenii – a afirmat că SUA se află în procesul de a decide dacă va impune sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în luna martie a acestui an în Marea Britanie.

Deşi Rusia a negat acuzaţiile, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

SUA şi Uniunea Europeană au aplicat de asemenea sancţiuni împotriva Rusiei pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi pentru suportul acordat separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

În ultima vreme umblă vorba printre unii parlamentari republicani americani şi prin unele capitale europene despre o posibilă uşurare a presiunii sancţiunilor împotriva ruşilor. Totuşi, Bolton a minimalizat importanţa acestor zvonuri.

„Ar fi în mod sigur incorect să se afirme că nu vom mai impune alte sancţiuni asupra Rusiei”, a declarat el pentru Reuters.

„Vom face ceea ce trebuie să facem şi ceea ce considerăm că este necesar să facem”, a adăugat el.

Moscova a negat în repetate rânduri că s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi că ar fi avut vreun rol în atacul chimic asupra lui Skripal şi a fiicei sale. Cei doi au supravieţuit atacului.

Aceste comentarii au fost făcute de Bolton în timpul unei călătorii în Rusia şi trei ţări din Caucazul de Sud – Armenia, Azerbaidjan şi Georgia.

După discuţii cu liderii georgieni, Bolton a precizat reporterilor că SUA susţine integritatea teritorială şi independenţa Georgiei.

Rusia susţine conducerea separatistă din regiunile georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, care s-au desprins de controlul guvernului central georgian la începutul anilor 1990. În plus, Moscova a purtat un război de cinci zile împotriva Georgiei pentru cele două regiuni, în august 2008.

Premierul georgian Mamuka Bakhtadze a declarat că „relaţiile dintre Georgia şi SUA au ajuns la un nou nivel în dezvoltarea lor” în timpul administraţiei preşedintelui Donald Trump. „Nivelul lor nu a fost niciodată atât de ridicat”, a adăugat el, fiind citat de agenţia rusă de ştiri Interfax.

În plus, Bolton a mai afirmat joi că preşedintele american l-a invitat pe Putin la Washington în 2019, deşi încă nu a fost stabilită o dată.

Putin şi Trump vor discuta pe marginea evenimentelor din Paris din 11 noiembrie, când liderii mondiali vor marca cea de-a 100-a aniversare a sfârşitului primului război mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe