Bogdan Stanoevici la Londra, aruncă pisica în curtea BEC

Bogdan Stanoevici la Londra, 8 noiembrie 2014
Bogdan Stanoevici la Londra, 8 noiembrie 2014 (Robert Willy Toperter)

Ceea ce s-a întâmplat la primul tur, nu poate fi acceptat, de altfel chiar am făcut, pentru că vorbim de declaraţii şi comunicate, am pus un mesaj pe facebook prin care deşi nu eu şi nu Ministerul de Externe organizează alegerile mi-am cerut personal scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. Ştiu că asta nu rezolva nimic, dar ce cred eu că este important este că acest lucru să nu se mai întâmple.

Ministrul Bogdan Stanoevici

După dezastrul primului tur de scrutin Statul Român l-a trimis la Londra, pe Ministrul Românilor de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care a fost prezent aseară la Institutul Cultural Român, pentru o întâlnire cu presa şi reprezentanţii diasporei române.

În Londra, săptămâna trecută au existat doar trei secţii de votare, care s-au dovedit depăşite de situaţie, aproape 1500 de persoane rămânând pe dinafară – neputând să-şi exercite dreptul constituţional de vot.

Discuţia a fost incendiară, pornind de la început cu stângul, Stanoevici refuzând iniţial să vorbească dacă este înregistrat pe reportofon.

Cerinţele disaporei române au fost simple, oamenii propunând la Bucureşti încă trei noi secţii de votare şi creşterea capacităţii Institutului cultural Român cu încă o comisie. Deşi, conform Excelenţei sale Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, toate doleanţele reprezentanţilor disaporei au fost trimise la Bucureşti imediat cum au fost recepţionate, Stanoevici a ţinut să sublinieze că nu Ministerul de Externe este cel care participă la organizarea alegerilor, ci doar cel care asigură suportul tehnic.

Ministrul român a garantat electoratului că se fac absolut toate demersurile legale pentru ca fiecare român să-şi poată exercita dreptul la vot. Întrebat concret dacă va aproba noi secţii, Stanoevici a declarat că “nu pot să vă răspund la această întrebare acum“ , ministrul declarând că descărcarea buletinelor de vot de pe internet, suplimentarea personalului şi a cabinelor de vot în interiorul secţiilor de votare, sunt doar o parte din măsurile care trebuie luate ca soluţie pentru turul doi de scrutin, unde se aşteaptă acelaşi număr de votanţi.

O altă temă delicată a întâlnirii a fost metodologia alegerii reprezentanţilor diasporei, care a fost propusă în Parlament fără consultarea diasporei. În cadrul acestei întâlniri, dr. Tommy Tomescu a înmânat poziţia societăţii române din Londra cu privire la Congresul Românilor de Pretutindeni.

La sfârşitul întâlnirii s-au discutat acuzaţiile de vătămare a unui votant de către un angajat al ambasadei. Linia oficială a Ambasadei României la Londra a fost exprimată de Excelenţa sa Dr. Ion Jinga, care a declarat că “Nici un om din ambasadă nu a fost implicat în nici o altercaţie în ziua sau după-amiaza sau seara respectivă.”

Totuşi afirmaţiile ambasadorului se contrazic cu plângerea depusă la poliţie, de către un român care a aşteptat ore în şir să voteze, şi care, ajuns în Ambasadă, ar fi fost tratat violent tocmai de funcţionarii plătiţi să-i apere drepturile.

"Încercând să intrăm în timpul legal de vot am fost împiedicaţi în mod brutal de către numitul Ioan Tăzlăoanu, care este şeful securităţii, sau era în aceea seara reprezentantul securităţii la alegeri. Gesturile sale au fost extrem de brutale şi violente şi m-am trezit cu un cap în figură, dumnealui încercând să mă îndepărteze din cadrul uşii" a declarat Valentin Ciobotaru.

Cu numărul de înregistrare de la poliţie şi cu plângerea tradusă în limba română, Ciobotaru l-a aşteptat pe ministrul Bogdan Stanoevici şi i-a înmânat dosarul cu toate dovezile despre altercaţia iscată în ziua votului.

Ministrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, a fost aşteptat să plece pe sloganuri şi huiduieli:

Stanoevici nu uita! Diaspora nu te vrea!

Demonstraţia a fost organizată de preşedintele Europeans Party, Tommy Tomescu: “A fost un mic protest pentru a cere suspendarea din funcţie a persoanei despre care se bănuieşte că l-a lovit pe votantul român - mi se pare corectă o asemenea măsură până la finalizarea unei anchete. Pe lângă acestea am protestat pentru fraudarea premeditată, pentru că era clar o fraudare premeditată, care se va repeta clar şi la turul doi, deoarece condiţiile nu s-au schimbat semnificativ”.

Preşedinte Europeans Party – Dr. Tommy Tomescu

Astăzi la Londra, vor începe manifestaţii de protest împotriva fraudării primului tur de scrutin, în mai multe locaţii

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne