Bogdan Hossu: S-a încercat un şantaj asupra sindicatelor!

România va deveni o ladă de gunoi din punct de vedere al condiţiilor de muncă, iar unii salariaţi vor trebui să scoată bani din buzunar odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, avertizează Hossu, care acuză Guvernul că nu doreşte să vină cu soluţii.
Preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu.
Preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu. (Epoch Times România)

Guvernul nu doreşte să vină cu o soluţie şi insistă asupra transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat vineri liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, precizând că acest transfer nu face decât să ia de la salariaţi o parte din bani ca să acopere găurile bugetului de stat.

"România va deveni o ladă de gunoi din punct de vedere al condiţiilor şi implicit se va crea un dumping. În loc ca angajatorul să plătească pentru condiţii deosebite sau speciale, grupa I sau II de muncă, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca să îşi plătească prostia aceea de loc de muncă, care nu corespunde condiţiilor şi standardelor normale. Niciunde nu mai există chestiunea asta cu transferul integral. A rămas că Guvernul nu doreşte să vină cu o soluţie şi insistă asupra transferului de taxe.

Transferul nu face decât să ia de la salariaţi o parte ca să acopere găurile bugetului de stat. În acelaşi timp a rămas că va fi o nouă discuţie, după ce Guvernul va discuta cu angajatorii, întrucât premierul crede că va putea lua angajamentul ca toţi angajatorii din România, reprezentaţi de confederaţiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca să nu existe un efect negativ pe salariile respective", a declarat Hossu, citat de Agerpres, la ieşirea de la discuţiile avute cu oficialii din Guvern.

Preşedintele Cartel Alfa a mai declarat că s-a încercat un şantaj împotriva sindicatelor, în sensul că, dacă aceştia nu acceptă transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul nu va aproba Legea salarizării.

"S-a încercat un şantaj împotriva părţii sindicale, în sensul în care "Nu vreţi să acceptaţi transferul, atunci anulăm Legea de salarizare", ceea ce este complet anormal, pentru că practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenţii pe care le-au introdus din luna aprilie, când şi-au dat seama că depăşesc capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legată de acest lucru", a precizat Hossu.

La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că a propus mai multe soluţii Guvernului, printre care aceea că, dacă reţinerile salariale făcute de către angajator nu vor fi virate către bugete, acest fapt să devină o infracţiune.

''Blocul Naţional Sindical este împotriva deciziei de a transfera contribuţiile angajatorului şi de a modifica, a creşte artificial salariul brut al angajatului. De asemenea BNS a propus în aceste condiţii ca salariul minim să crească, de la 1.450 de lei la 1.550 de lei, de la 1 ianuarie. Am propus de asemenea indexarea deducerilor din codul fiscal, prin care se aplică salariile din România, întrucât dacă nu s-ar face această indexare de deducere, vom rămâne în continuare cu cea mai mare fiscalitate pe salariile mici.

Am propus, de asemenea, întrucât în opinia noastră legea nr. 153 în formatul în care este publicată în Monitorul Oficial nu se poate aplica, ca Fondul de salarii disponibil pentru anul următor să fie orientat diferenţiat, după cum urmează: anul viitor, corecţiile să fie propuse în sistemul public de sănătate, educaţie, apărare şi ordine publică.

Nu în ultimul rând, ultima propunere pe care am făcut-o Guvernului a fost aceea de a reintroduce, ori în legea pentru combaterea evaziunii fiscale, ori în Codul fiscal, o prevedere prin care reţinerile la sursă făcute de angajator, care nu sunt virate către bugete, să redevină infracţiune, considerând că este un gest extrem de grav, care nu trebuie lăsat aşa în voia sorţii", a punctat Costin.

Referitor la acţiunile pe care le vor întreprinde sindicatele de acum încolo, Dumitru Costin a declarat că joi, 12 octombrie, va avea o întâlnire în cadrul Biroului Executiv al BNS, în cadrul căruia se vor decide acţiunile de protest, precum şi "demersuri de natură juridică".

Amintim că, după ce miercuri mii de sindicalişti Cartel Alfa au protestat în Piaţa Victoriei din Bucureşti, astăzi, o delegaţie formată din reprezentanţii principalelor confederaţii sindicale au avut discuţii cu premierul Mihai Tudose pe tema transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.