Bo Xilai este necooperant şi s-ar putea confrunta cu o sentinţă cu moartea

Bo Xilai, then Chinese Communist Party chief of Chongqing, attends the National People's Congress on March 5, 2012 in Beijing, China. The criminal case against the now disgraced Bo could escalate, with being given the death penalty.
Bo Xilai, then Chinese Communist Party chief of Chongqing, attends the National People's Congress on March 5, 2012 in Beijing, China. The criminal case against the now disgraced Bo could escalate, with being given the death penalty. (Feng Li / Getty Images)

Bo Xilai, fostul membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) şi şef de partid din oraşul Chongqing, ar putea fi închis pe viaţă sau ar putea primi pedeapsa cu moartea, după ce a refuzat să coopereze în ancheta privind cazul său, potrivit unui raport mass-media din Hong Kong.

Marţi, ziarul Ming Pao din Hong Kong a citat surse din Beijing ca declarând că după ce Bo Xilai a fost demis din poziţiile deţinute în partid, pe 15 martie, a fost ţinut într-o vilă din cartierul Huairou în suburbiile Beijingului şi trimis ulterior la închisoarea de înaltă securitate Qincheng din capitală.

Bo a fost supus unui interogatoriu dur, dar a fost necooperant şi adesea ţipa la anchetatori. După ce a fost demis din Congresul Naţional al Poporului la sfârşitul lui octombrie şi apoi arestat în mod oficial, el chiar a intrat în greva foamei în închisoare, s-a relatat în ziar.

Înfuriat de refuzul lui Bo de a coopera, regimul chinez şi-a extins ancheta asupra fratelui mai mare al lui Bo, Bo Xiyong, şi asupra celor doi fraţi mai mici, Bo Xicheng şi Bo Xining. Persoanele apropiate lui Bo Xicheng au spus că au pierdut legătura cu el în octombrie.

Datorită anchetei lente, sursele au afirmat că este puţin probabil ca procesul lui Bo să înceapă imediat după al optsprezecelea Congres al Partidului.

Ziarul a citat surse din interiorul Beijingului ca declarând că pedeapsa lui Bo va fi probabil mărită. Opţiunea pedepsei cu moartea nu va fi lăsată pe dinafară, aşa cum a fost indicat de alegerea Procuraturii Populare Supreme de a "trage concluzii" din cazul Cheng Kejie, din anul 2000.

Cheng Kejie, fostul vicepreşedinte al Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului, a fost liderul de partid cu cea mai mare funcţie pe scara ierarhică ce a fost executat pentru o crimă economică – presupusa împărţire a unei mite de 41 de milioane de yuani (5,9 milioane de dolari) cu amanta lui.

Cu toate acestea, The Epoch Times a dezvăluit că adevăratul motiv pentru executarea lui Cheng a fost faptul că acesta l-a ofensat pe liderul de partid Jiang Zemin, arătând o atenţie excesivă celebrei cântăreţe Song Zuying, concubina lui Jiang.

Un alt exemplu ce ar putea fi instructiv este sentinţa primită de soţia lui Bo, Gu Kailai. Gu a primit pe 20 august o pedeapsă cu moartea cu suspendare pentru uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood. După doi ani, sentinţa poate fi schimbată cu închisoare pe viaţă. În acel moment, instanţa are libertatea nelimitată de a-i reduce sentinţa pentru bună purtare.

Pe 28 septembrie, Bo Xilai a fost exclus din partid şi dat pe mâna sistemului judiciar. Bo a fost găsit vinovat de "încălcări disciplinare grave", în special muşamalizarea uciderii omului de afaceri britanic Neil Heywood de către soţia sa şi implicarea lui în corupţie, mită şi transferul de active în străinătate, în conformitate cu media de stat.

Un raport anterior al The Epoch Times a relevat şi celelalte infracţiuni ale lui Bo, infracţiuni ce au fost ascunse până acum de regimul chinez. Bo a fost direct implicat în punerea în aplicare a persecuţiei împotriva practicii spirituale Falun Gong, când a fost şef al oraşului Dalian şi al provinciei Liaoning şi a devenit renumit pentru punerea în aplicare cu entuziasm a persecuţiei. Sub conducerea lui Bo, provincia Liaoning a ocupat locul patru în ce priveşte numărului practicanţilor care au fost ucişi, dintre cele 30 de provincii şi oraşe de nivel provincial, în conformitate cu site-ul web Falun Gong, Minghui.

Bo a fost implicat şi în recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă Falun Gong şi în vânzarea trupurilor moarte ale practicanţilor Falun Gong către unităţile de prelucrare a cadavrelor, unde erau transformate în exemplare umane prezentate în expoziţii pentru profit, potrivit unei surse familiare cu problema.

Comentatorul politic şi economic Caoan Jushi consideră că pedeapsa lui Bo Xilai este rezultatul luptelor interne din cadrul regimului comunist chinez. El a relatat pentru televiziunea NTD: "Regimul chinez încearcă de fapt să evite problemele sensibile, cum ar fi recoltarea de organe pe viu [de la practicanţii Falun Gong]. El nu poate aborda toate problemele dintr-o dată deoarece este prea preocupat de propria supravieţuire. Deci cazul lui Bo este doar o chestiune de lupte interne. "