BNR îi dă replica lui Tudose: "Se răzbună cărţile de economie. Atât şi nimic mai mult”

BNR sprijină politica economică a Guvernului, dar numai în condiţiile în care nu atacă obiectivul fundamental al Băncii Naţionale, explică Adrian Vasilescu, după ce premierul a încercat să paseze BNR-ului o parte din răspunderea pentru deprecierea leului intrat în picaj după adoptarea Revoluţiei Fiscale.
Banca Naţională a României(BNR)
Banca Naţională a României(BNR) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Premierul Tudose a susţinut, joi seara, la Antena 3, că deprecierea leului faţă de euro ar putea fi şi o răzbunare a băncilor nemulţumite că Guvernul vrea să le taxeze şi a reproşat Băncii Naţionale a României că nu a intervenit pentru a stopa deprecierea leului. În replică, consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a explicat, vineri, la RFI, că "dacă se răzbună cineva în acest moment, nu ştiu pe cine, dar dacă se răzbună cineva în acest moment, se răzbună cărţile de economie."

De asemenea, Vasilescu a precizat că BNR sprijină politica economică a Guvernului, dar numai în condiţiile în care nu atacă obiectivul fundamental al Băncii Naţionale care este stabilitatea preturilor şi în esenţă şi stabilitatea financiară, ca sinteză a funcţiilor băncii centrale.

„Noi de la Banca Naţională spunem şi asta este realitatea: colaborăm cu guvernele pe care le dă ţara. Legea spune foarte limpede că Banca Naţională sprijină politica economică a Guvernului, dar numai în condiţiile în care nu atacă obiectivul fundamental al Băncii Naţionale care este stabilitatea preţurilor şi în esenţă şi stabilitatea financiară, ca sinteză a funcţiilor băncii centrale. Deci eu nu vorbesc în contradictoriu cu Guvernul şi nici cu premierul, chiar dacă premierul mi-a recomandat când nu vorbesc în numele Băncii Naţionale şi nu vorbesc în numele Băncii Naţionale, să port un tricou cu inscripţia: privat”, a declarat Vasilescu.

Articolul integral poate fi citit aici