BNM acuză băncile de speculaţii valutare

Curs valutar la casele de schimb
Curs valutar la casele de schimb (Epoch Times România)

Banca Naţională a Moldovei a creat un grup de lucru care urmează să investigheze situaţia de pe piaţa valutară internă. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, susţine că există suspiciuni că unele bănci comerciale intenţionat au fixat rate de schimb mai mari.

“Situaţia pe frontul valutar devine una critică. Am trecut de nivelul de rezistenţă situat la cota de 13.65 fără mari eforturi. Până la 14.17 lei (MD - n.r.) pentru un dolar este o aruncătură de băţ”, scrie pe o reţea de socializare doctorul în economie Sveatoslav Mihalache.

Guvernatorul BNM afirma că „unele bănci au afişat astăzi dimineaţă cursuri de schimb exagerate. Comportamentul băncilor este în contradicţie cu evoluţiile de pe piaţa externă, unde euro se depreciază vizibil faţă de USD, ceea ce trebuia să ducă la aprecierea leului faţă de euro pe piaţa internă. Informaţia colectată operativ de BNM indică faptul că persoanele fizice vând valuta în ritmuri obişnuite şi că situaţia este sub control. Banca Naţională nu vede premise obiective care ar explica această accelerare a deprecierii leului”.

În ultimele zile, raportul dintre euro şi dolar la bursele internaţionale nu a înregistrat fluctuaţii semnificative. La casele de schimb valutar, un euro era vândut joi cu peste 19,20 lei MD.

Pentru a calma spiritele, „BNM a organizat astăzi o licitaţie de vînzare a USD, la care au participat 12 bănci, care au procurat suma totala de 20 milioane USD, la un curs mediu de 13.67 lei pentru un USD. Este suspect faptul că o bancă procura astăzi valuta de la populaţie la un curs de 13.88 lei pentru un USD sau cu peste 20 bani mai scump decît celelalte bănci”.

BNM va continua să intervină ferm pe piaţa valutară sub formă de vînzări de valută, pentru a contracara acţiunile speculative.

„Sper ca acest comportament al băncilor pe piaţa valutară să nu fie legat de alte evenimente de azi, în special Hotărîrea Parlamentului European cu privire la regimul liber de vize pentru cetăţenii noştri”, a mai declarat pentru MOLDPRES guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anunţa pentru joi, 27 februarie, un curs oficial de 13.5662 lei pentru un dolar şi respectiv 18.6487 lei pentru un euro, peste nivelul atins miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe