BND obţine 150 milioane de euro pentru spargerea criptării WhatsApp şi a altor servicii de mesaje

BND doreşte să ocolească criptarea folosită de serviciile de mesagerie precum WhatsApp şi Telegram şi tocmai a primit 150 milioane de euro pentru a realiza acest lucru.
Sediul BND în Berlin.
Sediul BND în Berlin. (Captură Foto)

Serviciul Federal de Informaţii al Germanei (BND) a elaborat proiectul Reconnaissance of Non-Standardized Communication in Internet project (ANISKI) pentru a ataca programele de criptare.

Proiectul urmăreşte să spargă metodele de criptare folosite de serviciile de mesagerie populare în condiţiile în care, în prezent, BND poate accesa doar informaţii trimise în mai puţin de 10 din cele 70 de servicii de comunicare populare.

ANISKI va implica dezvoltarea “de programe pentru analiză şi procesare” precum şi “echipamente puternice pentru descifrare”, conform Netzpolitik. BND speră să poată “exploata ... slăbiciunile existente în implementare, lucru care va permite apoi ca un conţinut să fie deschis”.

S-a înţeles că BND va dezvolta unele dintre programe pe cont propriu, în timp ce o altă parte a muncii va fi realizată de companii externe.

BND plănuieşte, de asemenea, să folosească HUMINT (inteligenţă umană) pentru a colecta informaţii. La fel ca în cazul “surselor umane”, cheile criptografice vor juca aparent un rol esenţial în decriptarea comunicaţiilor. Cheile criptografice implică utilizarea de coduri personale pentru a descifra fişierele criptate.

Netzpolitik a primit documente care arată că BND doreşte să cheltuie 150 milioane de euro pentru a sparge criptarea, cheltuind 5,4 milioane de euro în acest an şi 16 milioane în 2017.

Parlamentul german a anunţat în urmă cu câteva zile că va oferi BND o sumă suplimentară de 150 milioane de euro pentru modernizarea capabilităţilor sale de a lucra asupra decriptării. Astfel, bugetul său total a fost mărit cu 12% de către Parlament, ajungând la 807 milioane de dolari.

“Aproximativ o jumătate de miliard de euro vor fi investiţi în dezvoltări tehnice şi în anii următori. Astfel, BND poate ţine pasul cu adevărat cu cerinţele de astăzi în domeniul modernizării”, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel.

“BND trebuie, de asemenea, să îşi întărească şi să îşi dezvolte propriile capabilităţi. Nu ne putem permite să ne relaxăm şi să ne încredem în eforturilor altora”, a adăugat ea.

În luna septembrie, Sued Deutsche a raportat că BND urmăreşte să investească în decodarea aşa ziselor telecomunicaţii non-standard, inclusiv găsirea unor metode pentru a “detecta vulnerabilităţi în criptarea folosită de serviciile de mesagerie”.