Blue Java: bananele albastru-deschis cu gust de îngheţată de vanilie [video]

Nu este întâmplător faptul că bananele albastru-deschis Java sunt cunoscute sub numele de "Ice cream Banana": mai moi şi mai cremoase decât cel mai comun soi de banane şi practic se topesc în gură
Banane 'Blue Java'
Banane 'Blue Java' (screenshot tramite foto Facebook)

Aţi gustat vreodată o Blue Java? Probabil că nu. Dar vă puteţi imagina gustul acestei banane cu coaja albăstruie (dar numai atunci când este încă necoaptă), deoarece seamănă cu cel al îngheţatei de vanilie.

Există persoane care o consideră cea mai gustoasă banană din lume şi, prin urmare, o consumă ca un dulce. Este vorba despre Musa acuminata × balbisiana, cunoscută sub denumirile de Blue Java, Ice Cream banana, Hawaiian banana, Ney Mannan, Krie, sau Cenizo, un fruct originar din Asia de sud-est, dar foarte răspândit în insulele Hawaii şi în Statele Unite în general.

Spre deosebire de majoritatea copacilor fructiferi tropicali, plantele de Blue Java pot rezista la temperaturi sub 0 °, ceea ce înseamnă că pot creşte în California, în zonele Pacificului de Nord-Vest şi evident în sud.

Planta poate ajunge la o înălţime de până la şase metri, dar cel mai interesant este fructul pe care îl produce, mai scurt decât bananele tradiţionale, care are coaja albăstruie când încă nu este coaptă.

(screenshot tramite foto Facebook)

Acest soi de banane este foarte apreciat deoarece are o consistenţă, dar mai ales o aromă ce aminteşte de îngheţata de vanilie (nu întâmplător sunt cunoscute sub numele de "Ice cream Banana"). Sunt mai moi şi mai cremoase decât soiurile cele mai comune de banane şi practic se topesc în gură.

Aceste calităţi particulare îl fac un ingredient perfect pentru a prepara îngheţata de banane folosind un singur ingredient, un desert foarte sănătos care este uşor de preparat, dar şi pentru prăjituri, clătite şi piureuri.

Când coaja albăstruie a acestei banane devine de culoare galben, fructul este suficient de copt pentru a fi consumat, gustul ajungând la maximum de dulceaţă.

Pe lângă faptul că oferă fructe incredibile, atunci când înfloresc, arborii Blue Javas sunt acoperiţi cu flori mari de culoare roşie şi frunze albastru argintiu. Unul dintre numeroasele spectacole oferite de natură!