Blocul ACUM, în susţinerea micilor producători de mere şi nuci din Republica Moldova

Pe lângă faptul că actuala guvernare demonstrează incompetenţă în gestionarea multiplelor probleme din domeniul agricol, aceasta se dovedeşte a fi şi depăşită de orice situaţie imprevizibilă, consideră blocul ACUM.
Protest ACUM la Guvernul R. Moldova în susţinerea producătorilor de mere, 10.12.2018
Protest ACUM la Guvernul R. Moldova în susţinerea producătorilor de mere, 10.12.2018 (facebook.com/ACUM/privesc.eu)

În contextul situaţiei dezastruoase din domeniul agro-industrial, în special de pe piaţa merelor şi nucilor, reprezentanţii viitorului bloc ACUM au organizat, luni, 10 decembrie, un eveniment în faţa Guvernului Republicii Moldova. Aceştia şi-au declarat susţinerea pentru micii producători din domeniu, prin combaterea monopolurilor, suport financiar şi un program naţional de promovare a producătorului autohton.

Potrivit organizatorilor, printre cauzele care au dus la această situaţie se numără: interesele de cartel din domeniu; dependenţa politică a Consiliului Concurenţei – în fruntea căruia a fost numit recent Marcel Răducanu – fondator PD şi deputat al formaţiunii; - lipsa susţinerii din partea statului pentru micii producători de nuci, pentru ca aceştia să poată să producă mai mult şi să respecte standardele necesare pentru exportul către UE; lipsa unor programe de motivare a consumatorilor să procure produse alimentare autohtone.

În context, aceştia au remarcat şi situaţia complicată din domeniul grâului, unde compania Transoil, proprietarul căreia face parte din anturajul liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, controlează piaţa. Potrivit mai multor surse, aceasta ar deţine Portul Internaţional Giurgiuleşti dar şi majoritatea depozitelor de grâu, producătorii fiind astfel nevoiţi să stocheze grâul în aceste depozite, iar uneori ar fi forţaţi să îl vândă către Transoil la un preţ mizer.

„În rezultat, avem o situaţie în care micii producători nu simt beneficiile Acordului de Asociere cu UE, întrucât guvernarea nu este în stare să le apere interesele – şi anume să faciliteze concurenţa onestă”, au menţionat organizatorii evenimentului.

Mai mult decât atât, reprezentanţii viitorului bloc ACUM consideră că actuala guvernare demonstrează incompetenţă în gestionarea multiplelor probleme care apar în domeniul agricol, ca şi în multe alte domenii. Aceasta se dovedeşte a fi depăşită de orice situaţie imprevizibilă şi nu este capabilă să pună în aplicare regulile unei concurenţe oneste, atât de necesare pentru o economie sănătoasă, mai consideră aceştia.

Organizatorii au ţinut să specifice că evenimentul dat a avut loc în contextul anunţării celor 5 angajamente-cheie la începutul lunii noiembrie, printre care s-a numărat şi creşterea salariului mediu până la cel puţin 11.000 lei pe lună. Unul din cele mai importante condiţii pentru a creşte veniturile populaţiei, inclusiv şi al micilor producători, este de a combate monopolurile şi a susţine micile afaceri.

Mai jos poate fi citită declaraţia integrală a participanţilor la evenimentul de la Ministerul Agriculturii

În RM, agricultura a devenit cenuşăreasa guvernului. Din cauza incompetenţei şi intereselor de cartel din acest domeniu, agricultorii din RM suferă an de an pierderi şi se simt discriminaţi faţă de alte sectoare ale economiei. Cel mai mult, producătorii de la ţară suferă datorită lipsei de bună guvernare în finanţarea antreprenorilor din agricultură, lipsa de ajutor din partea statului ruinează micile gospodării ţărăneşti, în beneficiul cartelurilor apropiate de puterea politică. Prin acţiunile protestului de astăzi, noi acuzăm actualul guvern de incompetenţă şi îl facem răspunzător direct de situaţia gravă a producătorilor de fructe, nuci, etc, care au adus satele noastre la sapă de lemn.

Din peste 600.000 tone de fructe produse în 2018, la export au ajuns mai puţin de 20%. Statul nu ajută cu nimic la colectarea şi procesarea locală de fructe, lăsând pe seama întreprinderilor de procesare politica de preţuri de colectare a fructelor. Asta-i ruinează pe ţăranii noştri. De asta se fac vinovaţi politicienii numiţi la conducerea Ministerului Agriculturii şi a Ministerului Economiei.

Noi, participanţii la flashmob-ul de astăzi atragem atenţia opiniei publice asupra situaţiei dezastruoase din domeniul agro-industrial. Deja de mulţi ani fermierii şi ţăranii din Republica Moldova suferă din cauza acordurilor de cartel şi a lipsei soluţiilor la comercializare a produselor agricole în anii de supraproducere. Dar în anul curent indiferenţa şi cinismul guvernanţilor a atins cota maximă!

Producătorii şi colectorii de nuci s-au confruntat anul acesta cu prăbuşirea nejustificată şi coordonată a preţurilor de achiziţii. În satele noastre un kilogram de miez de nucă este achiziţionat cu 35-40 lei per kilogram şi asta în condiţiile când în ţara vecină, Ucraina, preţurile actuale oscilează între 80 şi 120 lei pentru un kilogram! Totodată, se cunoaşte că preţul de export al unui kilogram de miez de nucă variază între 7 şi 10 euro. Unui asemenea decalaj dintre preţurile de achiziţie şi de vânzare a miezului de nucă se explică simplu: există un acord de cartel, iniţiat, cel mai probabil, de anturajul actualului prim-ministru Pavel Filip. În urma acestuia au fost afectate substanţial veniturile miilor de locuitorilor din zonele noastre rurale. Menţionăm că pentru majoritatea lor această activitate este principala sursă de existenţă, care de departe nu poate fi substituită prin pomeni electorale.

Şi producătorii de fructe se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă. Doar în Republica Moldova se întâmplă paradoxul când recolta bogată conduce la defrişarea livezilor de măr. Sutele de tone de fructe, aruncate în grămezi la marginea livezilor şi lăsate să îngheţe, simbolizează aşa-zisa grijă a actualei guvernări faţă de agricultorii noştri. Toate ţările europene trec uneori prin faze de supraproducere, însă autorităţile responsabile identifică soluţii pentru a sprijini financiar agricultorii în asemenea condiţii. Cu regret, Republica Moldova nu are parte de asemenea autorităţi, căci ţăranul nostru este lăsat de izbelişte. El se confruntă singur cu voinţa unui grup restrâns de manageri ai fabricilor de procesare, care procură produsele fermierilor la preţuri mizerabile de 60-70 de bani per kilogram.

Populismul guvernului se vede clar şi în ceea ce priveşte iniţiativa programului „Un măr pe zi pentru fiecare şcolar”. PM Filip a minţit poporul cu falsuri despre mere gratuite, care nu a urmărit niciodată decât promisiunea electorală de a colecta voturi. Nici preşedintele Dodon, care se află mai mult în Rusia decât acasă, nu a contribuit cu nimic la soluţionarea problemelor pomicultorilor. Exportul în Federaţia Rusă rămâne a fi foarte lent până în luna februarie, iar taxele vamale, introduse nejustificat în 2014, s-ar putea să fie ridicate temporar doar de la 1 ianuarie 2019 şi, oricum, este evident că această acţiune va purta un vădit caracter electoral. Drept rezultat, recolta bogată de fructe s-a transformat în falimentul sutelor de fermieri. Evident că această situaţie fără precedent va genera accelerarea exodului populaţiei din ţară.

Noi suntem alături de fermierii şi ţăranii din RM. În acest context viitorul bloc ACUM este gata să ofere programe extinse de susţinere a producătorilor agricoli şi să tragem la răspundere pe cei care protejează pungaşii din acest sector vulnerabil. Susţinerea fermierilor autohtoni este una din priorităţile programului nostru de guvernare. În foarte scurt timp după preluarea guvernării vom întreprinde următoarele acţiuni de sprijin al proceselor de comercializare a producţiei agricole:

vom asigura independenţa şi funcţionalitatea Consiliului Concurenţei, care va contracara toate acordurile de cartel, inclusiv şi cele, în urma cărora agricultorii îşi pierd veniturile în procesul de comercializare a produselor;

vom pune în aplicare mecanisme eficiente de procurare permanentă a anumitor produse agricole autohtone de către entităţile publice după modelul european (mecanismul de intervenţii, procurarea fructelor pentru şcoli şi grădiniţe etc.).

vom lansa mai multe programe de instruire în domeniului marketing-ului, vânzărilor, ambalării produselor, pentru a creşte atractivitatea lor pe pieţele externe şi a spori valoarea adăugată, în special pentru micii producători;

vom stimula crearea unor centrelor agroalimentare cu infrastructura şi sistemul de logistică necesară pentru efectuarea exporturilor în cantităţi mari, în care grupuri de producători agricoli să deţină pachetul de control;

vom lansa neîntârziat un program de industrializare la scară mică a zonelor rurale prin stimularea creării mai multor întreprinderi mici şi mijlocii de procesare a producţiei agricole cu accent pe exportul produselor de valoare adăugată sporită;

vom facilita exportul producţiei agricole prin simplificarea maximală a procedurilor vamale în strictă conformitate cu standardele europene;

vom lansa un program naţional de promovare a produsului autohton, inclusiv prin măsuri care să determine producătorii şi procesatorii alimentari să afişeze pe ambalaje dacă materia primă utilizată provine sau nu din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe