Blocajul din Sănătate. USR îl somează pe Iohannis să convoace CSAT

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte în Comisia pentru sănătate şi familie, îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să convoace CSAT pe fundalul blocării sistemului informatic al asigurărilor de sănătate. Potrivit deputatului, problema este una de siguranţă naţională, fiind deci de competenţa CSAT.

Conform USR, blocajul la care asistăm şi care loveşte în pacienţii români este efectul direct al guvernării incompetente PSD-ALDE, care, ani la rând, aşa cum au operat cu pile şi cunoştinţe sistemul din CNAS, aşa au tratat şi întreţinerea platformei informatice.

"Solicit expres preşedintelui Klaus Iohannis să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru a rezolva problema cardurilor de sănătate. Mi se pare inadmisibil că nu se întruneşte Consiliul Superior de Apărare a ţării în condiţiile în care o componentă din acest sistem informatic este în responsabilitatea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

O parte din problema SIUI-ului este în administrarea STS-ului şi nimeni de acolo nu vine să înlocuiască acele piese. Mai spun un lucru: conform legii, SRI are responsabilităţi directe în supravegherea sistemului de sănătate şi în funcţionarea acestuia. Vreau să ştiu cine este responsabilul din SRI care nu răspunde cu capul pentru că timp de 20 de zile acest sistem nu funcţionează, şi de fapt el nu funcţionează din anul 2015. Dumneavoastră ştiţi responsabilul SRI căruia i se poate cere demisia în aceste zile, că eu nu stiu?

Pentu că, repet, SRI şi STS au responsabilităţi directe în funcţionarea acestui sistem informativ. (...) Deci acest soft, ca tot ceea ce înseamnă sistem informatic legat de spitale este controlat, supravegheat – mă refer informatic, de ordin tehnic, la elemente de siguranţă naţională de către SRI conform legii. Deci are responsabilităţi directe preşedintele să ia măsuri pentru ca această zonă să fie acoperită (...) Întreb public: ce măsuri ia preşedintele pentru ca acest sistem să funcţioneze, repet, pe responsabilităţile care ţin şi de domnia sa, respectiv şeful STS şi şeful SRI", a declarat Emanuel Ungureanu.

Ungureanu a mai susţinut că dincolo de politică vorbim de chestiuni de viaţă şi de moarte iar preşedintele trebuie să convoace CSAT căci problema nu este doar de ordin tehnic ci una care ţine şi de corupţie – "200 de milioane de euro au fost aruncaţi într-un sistem informatic care nu a mers niciodată."

Ungureanu a mai acuzat că problema este una veche şi, cu toate acestea, Iohannis nu a convocat niciodată CSAT-ul, deşi chestiunea este de siguranţă naţională.

"Atenţie! În anul 2015 evaluarea a fost de funcţionare la 22% din capacitate, iar din 2015 şi până acum eu nu am auzit să se convoace Consiliul Superior de Apărare a ţării pentru o chestiune de siguranţă naţională. Pentru că nu poate fi altceva decât chinul unor medici de familie care s-au transformat în birocraţi, în contabili, în informaticieni, în loc ca ei să asigure asistenţa primară pentru pacienţi", a susţinut deputatul.

Reamintim că sistemul medical e zguduit de un uriaş scandal, după ce, pe 10 iulie, CNAS a anunţat că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este nefuncţională motiv pentru care serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne