Blinken : Corupţia este un cancer care mănâncă din puterea politică şi economică a R. Moldova

Anthony Blinken
Anthony Blinken (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut marţi, la Reşedinţa de stat, o întrevedere cu secretarul adjunct de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony J. Blinken, aflat în vizită în ţara noastră.

Preşedintele Timofti a făcut o prezentare amplă a priorităţilor în politica internă şi externă a Republicii Moldova, accentuând disponibilitatea autorităţilor de la Chişinău de a face eforturi susţinute în plan concret în aprofundarea procesului de asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană.

Şeful statului a adresat mulţumiri diplomatului american pentru susţinerea de către SUA a proceselor democratice din Republica Moldova, precum şi pentru asistenţa financiară consistentă acordată R.Moldova.

La rândul său, secretarul adjunct de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony J. Blinken, a reiterat angajamentul ţării sale pentru susţinerea demersurilor concrete ale autorităţilor de la Chişinău în consolidarea parcursului european, care ar spori independenţa politică şi economică a Republicii Moldova.„SUA şi UE vă vor fi permanent alături în atingerea acestui obiectiv”, a subliniat oficialul american.

Anthony J. Blinken a afirmat că evoluţiile pozitive în Republica Moldova vor depinde de modul în care va fi combătută corupţia: " Corupţia este un cancer care mănâncă din puterea politică şi economică a ţării. Este cel mare mare obstacol în calea progresului. Este o provocare mare pentru Moldova. Este nevoie de sprijinul partidelor politice."

Oficialul american a atenţionat guvernul de la Chişinău că reformele ar trebui implementate cât mai curând: "Pe măsură ce veţi avansa pe această cale, un fermier din Orhei nu se va mai îngrijora că strugurii săi, de exemplu, se vor altera pe câmpuri sau pe drum din cauza unui embargo. Şi o familie din Bălţi nu se va îngrijora că nu va avea încălzire, pentru că veţi avea o diversificare a surselor energetice."

Acum o săptămână, aflat la Chişinău, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut un mesaj clar în ceea ce priveşte lupta cu fenomenul corupţiei: "Obligaţi-i pe politicieni."

Diplomatul american a vorbit, de asemenea, despre importanţa consolidării competitivităţii companiilor comerciale moldoveneşti, inclusiv prin atragerea de investiţii directe în Republica Moldova, în vederea valorificării oportunităţilor de export a mărfurilor pe piaţa europeană de desfacere.

Reamintim că acesta este a doua vizită în R.Moldova a lui Antony Blinken.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe